De paarden


Wij hebben stuk voor stuk hele lieve paarden en ze vormen een leuke, kleine kudde, de eerste twee jaar dat we onze paardenmelkerij gestart zijn hebben we met een andere hengst gedekt (Zidane was nog niet oud genoeg) en die veulens konden we mooi aanhouden om onze kudde te laten groeien, nu hebben we inmiddels genoeg merries die gemolken kunnen worden.

De veulens die vanaf 2007 geboren zijn (van onze eigen hengst Zidane) worden daarom allemaal verkocht (behalve een paar die we zelf voor de opfok aanhouden, die dekken we met onze inmiddels andere hengsten I am Exclusive Sam of SD Elite), dit doen we pas als ze een jaar oud zijn. Kijk voor de veulens die al weg mogen bij " aangeboden cobs ". Zonder veulen kun je namelijk de moeder niet melken en wij vinden het ook erg belangrijk dat een veulen lang bij de moeder kan blijven wat goed is voor hun socialisering. De veulens komen dagelijks in de hand en zijn dus ook erg mak en braaf.

Om zeven uur in de ochtend gaan de veulens bij hun moeder vandaan (na een leeftijd van ongeveer 6 weken, voor die tijd zijn ze dag en nacht bij hun moeder want dan eet het veulen zelf nog niet, dus is al de moedermelk voor het veulen) en gaan naar hun eigen weilandje met grote inloopstal waar ze de hele dag gewoon snuffelcontact hebben met hun eigen moeder, en al de veulens staan bij elkaar zodat ze samen lekker kunnen spelen en slapen.

Wij melken de merries om 10:00 uur, 13:00 uur, 16:00 en 19:00 uur. Na deze laatste keer melken gaan de veulens weer terug naar hun moeders en blijven daar dan ook de hele avond en nacht, toch zul je ook dan zien dat de veulens veel met elkaar spelen omdat ze dat overdag ook gewend zijn. Zo krijg je dus goed gesocialiseerde en evenwichtige veulens en later dus paarden die geen verlatingsangst hebben en dus niet "kleven" als je een keer een buitenrit in je ééntje wilt maken.

Ook vinden wij het belangrijk dat we qua fokkerij goed bezig zijn en daarom gingen we wel eens met een merrie naar een keuring van het ICS maar omdat we nu zoveel fokmerries hebben en dus heel vaak op en neer zouden moeten rijden naar keuringen toe (die ook vaak op zon of feestdagen gehouden wat wij liever niet doen) vroegen we ons af of we niet een ICS keuring bij ons thuis zouden kunnen organiseren zodat alle merries in één keer gekeurd konden worden met hun veulens. We pakten de telefoon en belden met het stamboek en ja hoor gelukkig kon dat, maar ja en dan, dat konden we dus niet alleen dus vroegen we al "onze" meiden om een datum te prikken dat iedereen 2 dagen tijd had om te helpen wassen en keuren, de datum werd geprikt op 25 augustus 2011 (alleen Jeanine moest helaas al weer naar school omdat die in een andere regio zit) en ook het stamboek had die dag tijd. Het is een groot succes geworden waarbij éénderde van de gekeurde paarden een eerste premie kreeg en de rest een tweede premie. We kunnen nu dus nog beter inschatten welke hengst we met welke merrie het beste kunnen gebruiken. We zijn heel erg blij met dit resultaat en ook met "onze" meiden die ons verschrikkelijk goed hebben geholpen. NOGMAALS BEDANKT DAMES.
Hieronder een paar foto's van de keuring:


De verzorging van al onze paarden is natuurlijk veel werk en dat hoeven we gelukkig dan ook niet alleen te doen, daar hebben we 11 hele leuke spontane dames voor die met elkaar een gezellig team vormen. Zij borstelen, longeren en rijden al onze paarden (ook inrijden doen ze zelf met soms een beetje hulp van ons) en verzorgen de veulens.

Dit zijn ze dan, onze dames,Lea Nada, Nienke, Steffi, Frouke, Manoek, Gwen, Lotte, (ok, geen verzorgdame maar) onze zoon Marco die ons ook vaak helpt, nog een Nienke, Helma en last but not least Sanne. Meiden (en Marco natuurlijk), allemaal hartstikke bedankt voor al jullie goede zorgen voor onze (en natuurlijk ook JULLIE) paardjes. Jullie zijn echt een heel leuk en gezellig team zo met z'n allen.