Dolly

STERmerrie en DAGKAMPIOEN 2023

Nakomelingen van Dolly:

Hickey - Aila - Flyn

Dolly is door een hele goede kennis in maart 2021 op ons pad gekomen. Ze was een half jaar eerder naar Nederland geimporteerd en had sindsdien al 5 eigenaren gehad. Dolly moest heel erg wennen in Nederland bij al die andere mensen en was het vertrouwen in de mens kwijt. Ze wilde niet aangeraakt worden en keek heel boos als je dat wel probeerde. Toch heeft ze een vriendelijke blik in haar ogen en is wel te vinden voor een lekker snoepje. We hebben haar in onze grote merrie kudde gezet en haar op haar gemak laten wennen en laten ervaren dat mensen eigenlijk best vriendelijk kunnen zijn en niet altijd iets van je willen. Na een paar maanden komt ze zelfs hinnikend naar je toe voor een heerlijke nekmassage, voetje geven is nog wat teveel gevraagd maar sokken wassen is al geen probleem meer. Van druk schrikt ze en ze spiegelt je eigen humeur gigantisch. Dolly is een heerlijke merrie om mee te werken en super vergevings gezind. Toen ze een half jaar bij ons was hebben we haar zelfs mee laten doen aan de jaarlijkse ICS keuring. We waren een beetje bang voor het tanden controleren maar zelfs dat liet ze gewillig toe. Alleen het opmeten met al die vreemde mensen erbij vond ze echt té spannend dus dat hebben we maar later gedaan op een rustig moment en toen vond ze het helemaal ok. Ze heeft het keurig gedaan op de keuring en kreeg met 150,5 punten een prachtige eerste premie. We zijn super trots op haar.

Op 9 augustus 2023 heeft Dolly voor de tweede keer een super mooie eerste premie behaald met wel 152,5 punten. Dat houdt dus in dat ze nu een STER merrie is. Wat zijn we super trots op Dolly. Tijdens de keuring liet ze zich gewillig meten en de tandjes kijken. Dolly wat houden we van je en wat ben je gegroeid de afgelopen 2 jaar. Super trots op mooie lieve Dolly. En als klap op de vuurpijl werd ze nog DAGKAMPIOEN ook, helemaal geweldig, dit heeft ze zooooooooo verdient.

 

Hier Dolly met haar vaste verzorgster Richelle die Dolly alle tijd geeft om de mens weer te gaan vertrouwen en zo groeit en groeit Dolly maar door, wie weet kunnen we ooit nog op haar gaan rijden, dit is niet per se ons doel maar ze doet het super.

Geboorte van Hickey:

In 2021 hebben we haar gedekt met I am Exclusive Sam en hopen volgend jaar op een mooi veulen van haar. Dolly was uitgerekend op 10 maart 2022, haar uier groeide wel maar verder liet ze nog niet veel zien, geen mega grote buik en uier zit hoog. De dagen gaan voorbij en zachtjes aan groeit haar uier steeds meer, dan op 23 maart heeft ze hele kleine kegeltjes, we houden haar voor op het veulenweitje en als we haar 's-avonds op stal zetten heeft ze dikke kegels. De eerste helft van de nacht is ze heel rustig en staat lekker te eten of te slapen. Vanwege haar voorgeschiedenis zien we Dolly eigenlijk nooit liggen op stal maar om kwart over twaalf gaat ze toch liggen, als we even blijven kijken op de camera's zien we dat ze gaat persen. Gauw naar stal dus. Het is een heel vlotte bevalling en als we bij Dolly's stal aankomen is het veulen al geboren en ligt achter Dolly. We knopen gauw de vliezen tot grote knopen en kijken wat er geboren is: merrie of hengst. We hebben er een prachtig vosbont hengstje bij. Wow, goed gedaan Dolly. Als Dolly gaat staan komt ineens haar "mensenangst" weer terug en jaagt ze ons de stal uit wat we dan ook maar doen, ze is nu tenslotte moeder en moet haar kind beschermen, dat doet eigenlijk iedere merrie met een net geboren veulen maar niet zo heftig als Dolly nu maar dat wordt haar vergeven gezien haar verleden. Omdat ze zo beschermend is besluiten we haar de volgende ochtend maar wel te verzetten naar een meer afgesloten box zodat ze niet per ongeluk kan uithalen naar onze "hulpboeren" die dan komen en dat werkt super. Als 's-middags de "hulpboeren" weg zijn zetten we haar met haar kind buiten wat ze op zich best goed doet, de oortjes gaan soms nog even plat naar achteren maar ze heeft heel snel door dat we ook haar mooie baby geen pijn doen en dat die helemaal van haar is en niet afgepakt wordt. We geven haar mooie zoon de naam "Hickey", dit betekend in het iers "genezer" omdat we zeker weten dat het dit jaar helemaal goed gaat komen met Dolly en dat Hickey haar helemaal gaat "genezen" van haar angst voor mensen.

Hickey 16 uurtjes jong.  

en Hickey een maand oud.

Geboorte van Aila: 

In 2022 hebben we Dolly lekker in de wei bij SD Elite gezet. Niet omdat we Hickey niet mooi genoeg vinden maar omdat we gewoon benieuwd zijn wat deze combinatie ons zal brengen. Dolly wordt gedekt door SD Elite en we wachten in spanning af wanneer haar uier gaat groeien. Begin april zien we toch al duidelijk dat het uier groter wordt en Dolly staat 's-nachts onder de camera. En dan op 14 april een uur of 1 zien we 's-nachts op de camera dat Dolly knap staat te zweten en onrustig in haar stal loopt. Uiteindelijk gaat ze liggen en dan wordt er om 01:40 uur een prachtig merrieveulen geboren. We houden voor de zekerheid Dolly vast als we de navel van het veulen ontsmetten maar Dolly is gelukkig erg rustig. Wat fijn, heeft ze toch al weer veel meer vertrouwen in mensen gekregen dat ze zelfs haar net geboren baby aan ons toevertrouwd. De volgende morgen is ze wel beschermend naar de kleine toe maar dat is normaal en mag natuurlijk ook. Het is tenslotte háár baby en we laten het ook zo. Richelle geeft haar de naam "Aila" wat in het iers: "licht"

Aila hier 2 maanden oud, wat is ze knap he.

Geboorte van FLyn:

In 2024 is Dolly drachtig van I am Exclusive Sam en uitgerekend op 30 maart. Twee weken voordat ze is uitgerekend gebeurt er iet verschrikkelijks, Dolly krijgt koliek en heeft een bijna volledige slag in haar darm. Ze krijgt medicijnen van de dierenarts en tot 2 x toe parafine ingebracht via de neus en dan is het afwachten of er weer mest komt, we wandelen wat af, proberen of ze iets wil eten maar Dolly voelt zich ziek en wil niet eten. We vrezen allemaal het ergste. Uiteindelijk proberen we als laatste poging om haar aan het poepen te krijgen of ze misschien poept als we een rondje gaan rijden met de trailer. Heel veel paarden poepen in de trailer dus wie weet helpt het om door middel van een beetje zenuwen (Dolly is nog niet zo heel vaak op de trailer geweest) haar stoelgang weer op gang te krijgen. We laden haar in en rijden een rondje door de polder, ik stap even uit om bij haar te kijken of ze al gepoept heeft en waarempel er ligt een klein beetje poep in de trailer. YES, maar dit vinden we nog niet genoeg dus rijden nog een rondje en gaan weer naar huis. Thuis aangekomen ligt er veel poep, YES YES YES, Dolly poept weer en is blijven poepen. En wij soms maar mopperen op al die paarden en hun gepoep. Jeetje zeg wat kan je blij zijn met poep. Dolly blijft poepen en knapt snel weer op. Waarschijnlijk heeft dit hele gebeuren wel invloed gehad op het veulen in haar buik want de uitgerekende datum gaat voorbij en Dolly is nog niet veel van plan. Uier nog niet op spanning dus zeker ook nog geen kegels. Weken verstrijken, uier groeit heel langzaam, we zien het veulen goed bewegen maar geen kegels nog. Iedere nacht de camera aan maar Dolly Knollie staat rustig op stal te eten. Dan, zijn we op 6 mei even op verjaardags visite en als we terug komen huppelt er een prachtig mooi vosbont hengstveulentje in de stal bij Dolly. Het moet dus ergens tussen 18:00 en 21:00 geboren zijn. Gekke Dolly gewoon gewacht tot we even niet keken. Gelukkig is wel alles goed gegaan, Richelle geeft hem de naam "Flyn", dit betekend in het iers "roodbruin". 

Dolly met Flyn hier 6 daagjes jong.