"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Cheana

tweede premie    VERKOCHT

 Cheana aug. 2013

Cheana is op 8 juli 2005 bij ons op de paardenmelkerij geboren. Wij hebben haar Cheana genoemd omdat dit in het iers " eindelijk " betekend, haar moeder ging namelijk vijf weken over tijd.  De vader van Cheana is de tinkerhengst Klosser.  

KlosserCheana met haar vaste verzorgster Lea-Nada.

Op 28 juli 2008 is het dan zover Cheana krijgt onverwachts een dikke week te vroeg 's-nachts in de wei haar eerste veulentje, een prachtige bruine merrie met een mooie bles. Cheana moet nog even wennen aan het "moeder zijn" en verschillende oma's en tantes zijn maar al te graag bereid om haar te helpen met het moederen over haar mooie veulen, en pakken het veulen dan ook maar al te graag van haar af. Na 2 dagen even alleen met haar veulen geweest te zijn weet ook Cheana helemaal hoe je je kind moet beschermen tegen de "helpende handen" en kan ze lekker met haar kindje genieten in de kudde. We noemen haar veulen "Kady" wat in het iers: "eerste kind" betekend, het is tenslotte Cheana's eerste kind, goed gedaan hoor Cheana. (naar Kady haar eigen pagina? klik hier.)

   Cheana en Kady 

Omdat we in het jaar 2008 van onze 10 veulens maar 1 bonte hadden besloten we om een paar merries met onze hengst in opfok: Riley te dekken, we besluiten ook om Cheana met Riley te dekken omdat ook zij een effen veulen heeft. We zijn benieuwd wat voor veulentje ze volgend jaar zal krijgen.

Dan op 14 augustus 2009 is het zover, de avond van tevoren was haar uier helemaal vol en haar kling was opgezet (geen kegels), we kamperen nog steeds in de weide dus kunnen we regelmatig even uit de tent gluren en er is niets te zien, om 03:00 uur lopen we er even naartoe en Cheana staat heel rustig te grazen. Als Adri om 05:20 uur naar de stal loopt om de koeien te gaan melken is Cheana net bevallen van een mooie zoon, vlakbij de stal en de voerkar. Hij is best veel wit en daar moeten we nog even aan wennen maar hoe vaker we hem zien hoe mooier hij wordt, echt een plaatje. We noemen hem Eiros, dit betekend in het iers helder, sneeuw, hij is zo wit als sneeuw, nu maar zien of hij ook zo mooi wit wil blijven.

 Eiros 3 dgn. oud en 3 jaar oud. 

21 juli 2010 Cheana loopt nog lekker in de weide hoogzwanger te zijn (ze is 29 juli uitgeteld) maar ze is wel een beetje jaloers geworden op haar grote vriendin Shirley want die heeft 3 dagen geleden een mooi kind gekregen en dat wil ze eigenlijk ook wel en loopt lekker de hele dag achter haar aan (Ik weet niet of Shirley daar wel zo blij mee is maar dat doet er even niet toe). Om een uur of 12 op de middag lopen we door de weide om dingen klaar te maken voor een kinderfeestje dat we die middag hebben als we de kleine Malvin lekker rond zien huppelen maar het is wel vreemd dat Shirley niet zo dichtbij is, normaal gesproken blijven de moeders zeker de eerste 3 dagen erg dicht bij hun kleine spruit dus kijken we even rond en zien tot onze verbazing Malvin een stuk verder bij zijn moeder staan, maar eh.... wie ben jij dan kleine vreemdeling???? Verhip Cheana staat erbij en dan zien we onder haar staart een stuk nageboorte hangen. Dus Cheana kon het niet meer aanzien en wilde haar eigen kindje ook graag al hebben en heeft besloten het maar een dikke week te vroeg te doen. Geeft niets zolang alles maar goed gaat en dat was gelukkig wel het geval, na een tijdje wordt ook de nageboorte geboren en is Cheana ook weer van haar hele vrachtje verlost. We noemen de kleine spruit "Gall" wat in het iers,....... u raad het vast al.......: "vreemdeling" betekend. Gall is mooi bruin met zwarte manen en staart en een mooie bles.

 
Gall 3 dgn oud.  


                                                                                                                                           Gall bij zijn nieuwe eigenaar. 5 jaar oud.
In 2011 verandert Cheana niet veel van wat haar tactiek over bevallingen betreft, we zetten haar al een paar weken voor de bevallingsdatum 's-nachts binnen en haar uier groeit wel maar verder doet ze nog niet veel behalve de hele nacht lekker languit in haar schone stal slapen dus dat is dan steeds even goed wakker worden om te kijken of ze nu gewoon ligt te slapen of dat ze ligt te persen maar iedere keer blijkt het toch gewoon slapen te zijn. Overdag loopt Cheana gewoon in de kudde. Op 26 juni gingen wij met Arwin mee naar Schijndel voor een nieuw wereldrecord te zetten om met zo'n 150 keyboards tegelijk "Brabant" te spelen van Guus Meeuwis. Als we daar zo goed als klaar staan (tussen al die andere keyboards in dus) belt Lotje ons op om te vragen of we het wisten dat Cheana een baby had, nou nee dus dat wisten we niet want vanmorgen was er nog helemaal niets aan de hand. Gelukkig is Lotje niet alleen en samen met Manoek zet ze Cheana even appart van de kudde want ze heeft nog niet gezuiverd (nageboorte is nog niet geboren) en dat moet eigenlijk wel binnen 2 uur na de bevalling gebeuren. Cheana haar oudere zoon Gall wil met alle geweld ook mee met zijn nieuwe zusje en na enige inspanning lukt het Lotje en Manoek toch om ook hem te scheiden van Cheana, zo nu heeft ze wat meer rust en al gauw gaat ze liggen en wordt gelukkig ook de nageboorte geboren. Wat is het toch geweldig om zulke kundige dames te hebben, wij konden op dat moment onmogelijk weg en toch is alles goed gekomen, dank jullie wel dames. Voor dit mooie veulen hebben we een prachtige naam verzonnen "Shauna" wat in het iers "geschenk" betekend omdat het ook deze keer weer bijna een week te vroeg is geboren en toch is alles weer goed gegaan.

 
Shauna 1 dag oud

In 2012 is Cheana uitgeteld op 3 augustus maar omdat Cheana meestal te vroeg bevalt zetten we haar half juli al 's-nachts op stal, haar uier groeit ook al een beetje en ook haar dochter Kady is rond dezelfde datum uitgeteld en zodoende kunnen ze gezellig samen 's-nachts op stal. Als Adri in de nacht van 18 op 19 juli op de camera kijkt zo rond half vier dan ziet hij Cheana super onrustig door haar stal lopen en vaak over het hek reiken naar buiten haar stal, aan haar gedrag te zien denkt Adri dat er best wel eens een veulentje aan de andere kant van het hek kan liggen maar dat is niet op de camera te zien. Dan maar aankleden dus en even gaan kijken, en ja hoor op onze melkplaats loopt een mooi zwart merrie veulentje en zo te zien hoort het bij Cheana omdat zij de nageboorte nog niet kwijt is. Omdat het al rond loopt zal het ongeveer een uurtje oud zijn en dus rond half 3 geboren op 19 juli. Adri herenigd moeder met kind en allebei zijn weer blij. De volgende dag mogen ze samen nog even lekker op stal blijven omdat het buiten echt vreselijk rot weer is. We noemen haar "Dorcha" dit betekend "donker" in het iers, ik denkt dat dat verder weinig uitleg nodig heeft, ze is donker (zwart) van kleur en toen ze geboren werd was het erg "donker" weer.

 
Cheana met Dorcha zo'n 7 uur oud.

In 2013 is Cheana in principe uitgeteld op 20 juli maar al veel eerder begint haar uier flink te groeien dus staat ze al vanaf begin juli onder de camera, als we op 12 juli nog ons laatste rondje door de stal doen, zo om een uur of 11 dan ligt daar ineens een mooi bruinbont meisje bij Cheana wat al pogingen doet om op te staan. Nou knap werk Cheana, foto's maken en op de site zetten maar. Lea-Nada heeft de naam "Nula" aan haar gegeven, dit betekend in het iers "witte schouders".

Kiekeboe, Nula tussen de voorbenen van Cheana door, net ongeveer een kwartiertje oud.


In 2014 zetten we Cheana maar op tijd op stal omdat ze vaak veel te vroeg bevalt, haar uier groeit namelijk al lekker. De datum komt in zicht dat ze is uitgeteld maar nog steeds geen veulen. De datum verstrijkt, het uier groeit wel nog steeds maar geen kind, zo ook op 28 augustus, Adri is jarig en het lijkt hem leuk om een keer een veulen op zijn verjaardag te krijgen. Als Cheana 's-avonds naar binnen gaat is haar uier wel weer wat gegroeit maar nog steeds geen kegels. Binnen wordt de verjaardag gevierd en ondertussen ligt Cheana dus wel stiekem haar veulen te krijgen. Als de laatste gasten weg gaan en nog even mee in de stal gaan kijken treffen ze daar samen met Adri een pas geboren veulentje aan. De kleine kerel probeert al dapper te gaan staan, een mooi voskleurig hengstveulentje. Het is waarschijnlijk zo rond half 12 's-nachts geboren. Goed gedaan hoor Cheana. Hebben Adri en Nienke (die is vandaag ook jarig) toch een keer een paardje op hun verjaardag gekregen. Lea-Nada heeft hem de naam Chay gegeven. De ierse betekenis van Chay is :"vrije man".
 Cheana's baby één dag oud.


In 2015 zetten we Cheana wederom al ruim op tijd 's-nachts op stal maar wat er ook gebeurd geen baby, uier groeit wel lekker maar verder niks. Op 4 augustus lijkt het er de hele nacht op dat Cheana gaat bevallen want ze is erg onrustig en staat met haar voorbeen te schrapen, ga ik wel of ga ik niet liggen, nee toch maar niet. De nacht gaat voorbij en er wordt geen veulen geboren, ook de nacht erop niet en de volgende nacht weer niks. Op 7 augustus is Cheana weer heerlijk rustig de hele nacht op stal geweest en om 5 uur 's-morgens nog steeds niks te zien, 6 uur ook niet maar om 6:15 ligt er ineens "iets" achter haar. Gauw aankleden en naar de stal en ja hoor, een prachtig zwartbont meisje. Malle Cheana, je kan ons lekker foppen hoor, gelukkig is alles goed gegaan en hebben we er weer een mooi merrietje bij. Lea Nada heeft haar de naam "Faylinn" gegeven, dit betekend in het iers: "graceful women". 

  Cheana met Faylinn 2 dagen oud.