"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Madra

tweede premie
  Madra 1 juni 2011 

Madra is geboren op 11 juni 2006. De vader van Madra is de sterhengst Maestro. Wij noemen haar Madra wat in het iers "vos" betekend. In 2009 hebben we Madra gedekt met Hilko en was ze drachtig bevonden maar ze is helaas leeg gevallen, Voorjaar 2010 dekken we haar opnieuw met Hilko en hopen zodoende in 2011 een mooi bont veulen van haar te krijgen.

Madra is al bijna 5 jaar oud als we ze eindelijk toch drachtig gekregen hebben met Hilko, ze is uitgeteld op 21 maart 2011, als het eindelijk zover is laat Madra nog weinig tekenen van zwangerschap zien alleen is ze wel erg dik, een week later begint toch ook haar uier te groeien en wordt met de dag groter. Het is 6 april 2011 als we Madra naar buiten doen met dikke kegels aan haar uier, zou ze dan toch?? 's-middags loopt ze de hele tijd achter haar moeder aan (die net zelf een kind heeft dus dat helemaal niet wil), of die nou loopt of rent ze rent dapper mee en moeders wordt er zo onderhand helemaal gek van en jaagt haar boos weg. Madra heeft duidelijk zoiets van MAMMAAAA,, HELLLUP er is iets met me aan de hand maar ik weet niet wat.

We besluiten ze binnen op stal te zetten met in de stal naast haar haar moeder, misschien geeft dat wat rust voor haar. De melk druppelt nu uit haar uier.
Om een uur of 8 begint ze toch echt onrustig te worden en ze zweet heel erg, de melk druppelt nog steeds uit haar uier, Jeanine waagt deze avond samen met Lotje en Nienke weer een poging om een veulen geboren te zien worden maar dan staat ze ineens weer heel rustig. Maar dan....... om half negen gaat ze toch echt liggen, we gaan met z'n allen naar de stal en Madra gaat weer staan, even later weer liggen, er zijn twee pootjes en de neus ligt ook goed maar ze heeft er wel veel moeite mee om het veulen verder te krijgen dus we besluiten haar maar te helpen. Na flink trekken en van Madra's kant veel mee persen komt er nu toch wat schot in, het neusje komt erbij en even later ook de ogen, en dan nog een keer goed persen en..... is ie er ineens helemaal.
Nou nou dat was wel een heel werk hé Madra, een kind op de wereld zetten, er is een mooi bruinbont hengstveulen geboren met een zwarte staart.
We noemen hem Nigel wat in het iers "champion" betekend, het ging knap moeilijk maar hij is dan toch kampioen in het geboren worden.


 Madra met haar zoon 5 min. oud en als Nigel een paar maanden oud is krijgt hij een mooie eerste premie. 

In 2012 lijkt het weer hetzelfde te gaan als vorig jaar, op de uitgetelde datum laat Madra nog weinig zien dat ze zwanger is maar dan gaat toch eindelijk haar uier wat groeien maar niet snel, beetje bij beetje wordt haar uier groter en op 24 april als we haar naar buiten doen 's-morgens hangen er hele kleine kegeltjes aan, 's-middags lopen we de weide in om even bij haar te gaan kijken en nu zijn het geen keline kegeltjes meer maar hangen er hele klodders aan haar uier, nou dat gaat wel goed komen de komende nacht. We hebben een afspraak bij een kennis van ons om op de koffie te gaan dus onze twee zoons krijgen camera dienst, we zijn dichtbij (gewoon in Sprang - Capelle) dus als ze zou beginnen kunnen we zo thuis zijn, tijdens ons bezoek bellen ze niet en als we om ongeveer half 10 thuis komen treffen we een rustig etende Madra aan. Omdat we ervan overtuigd zijn dat ze deze nacht zal bevallen slapen we bijna niet en houden haar goed in de gaten maar de nacht vorderd en gaat voorbij en Madra is wel iets onrustiger en schraapt wat met haar voorbeen maar verder gebeurd er niks. De volgende morgen gaat ze met nog steeds dikke klodders aan haar spenen de weide weer in en ook daar staat ze rustig gras te eten. Het is niet zulk mooi weer (regen) dus we besluiten om ze om een uur of 3 's-middags vast binnen te zetten met de andere hoogdrachtige merries (zodat ze niet alleen binnen is) wie weet doet ze het dan wat eerder maar nee hoor het wordt al avond en ze staat nog steeds rustig op stal. Maar dan toch om ongeveer kwart voor 10 wordt ze onrustig en gaat rondjes lopen en uiteindelijk liggen, we gaan kijken en ze staat weer en heeft moeite met weer gaan liggen, als ze dan toch eindelijk ligt helpen we haar met de geboorte van haar veulen, er wordt een prachtig bruinbont merrietje geboren. Knap werk Madra. Hasse heeft haar de naam Ailish gegeven wat in het iers "nobel" betekend. Mooie naam Hasse!!


Madra met haar Ailish 5 min. oud.

 Hasse met Madra januari 2013 

In 2013 is Madra uitgeteld op 9 april maar rond die tijd laat ze nog niks zien, het is ook veel te koud dit voorjaar maar zo half april wordt het eindelijk mooi weer en gaat ook Madra haar uier voller worden en op 21 april zien we 's-morgens een super klein kegeltje. Het is zondag, dus eerst naar de kerk en dan koffie drinken bij mijn zus. Als we terug komen en de weide in kijken zien we in de verte met de verrekijker drie veulentjes rennen, drie???, er liepen er vanmorgen nog maar twee, na beter kijken blijkt Madra geveulend te hebben en heeft veel last van kraamvisite. We besluiten Madra maar in het veulenweitje te zetten zodat ze meer rust heeft want de nageboorte is er nog niet af en we weten niet of het veulentje al wel gedronken heeft (na Maxen willen we dat wel zeker weten natuurlijk). Ze krijgt een spuitje voor de nageboorte maar die komt nog niet omdat ze nog steeds te onrustig is, na 2 uur krijgt ze weer een spuitje en zetten haar op stal. Dan komt gelukkig vrij snel de nageboorte er af en ook het veulen drinkt gelukkig goed. Goed gedaan meisje, Hasse heeft de naam Noah voor dit mooie hengstveulen bedacht.
Noah, 2 uurtjes oud

In 2014 heeft Madra op 12 april voor het eerst 's-morgens hele kleine kegeltjes en naarmate de dag vorderd groeien de kegeltjes tot kleine kloddertjes. 's-Avonds op stal is ze erg onrustig en schraapt met haar hoef over de grond, dit moet goed komen vannacht, eigenlijk hadden we het gezien vorig jaar overdag op de wei al verwacht maar nu moet het toch echt komen. En ja hoor om een uur of 11 gaat ze eindelijk liggen, weer staan, weer liggen, dus op naar de stal, weer staan, weer liggen, dan zien we de pootjes en later ook het neusje maar Madra heeft er heel veel moeite mee. Adri helpt haar maar ook dan zit er weinig beweging in,.......... Ow je, met Shirley van vorig jaar in ons achterhoofd hopen we op het beste. Dan na nog een wee is het hoofdje er en floept ook de rest van het veulen eruit. Een prachtig donkere merrie (de kleur gaan we morgen bij daglicht bekijken, zwart of heel donker koffievos???) Het is dus zwart geworden, Hasse heeft de naam Devony voor haar bedacht.
 Madra's kindje 10 minuten oud


Madra is in 2015 uitgerekend begin september en alles wijst erop dat ze dan ook zal gaan bevallen, uier groeit lekker en ze is lekker dik. Op 8 september heeft ze hele kleine kegeltjes aan haar uier hangen dus dat wordt in de gaten houden vannacht, zo gezegd zo gedaan. Om 24:00 uur is er nog niets aan de hand en Madra staat heerlijk te slapen. We dommelen allebei even weg en als ik tegen een uur of 1 wakker wordt ligt er al een prachtig voskleurig hengstje bij Madra, Madra zelf staat al en het kind doet ook verwoede pogingen om te gaan staan wat al snel lukt, nou nou Madra, dat heb je snel gefixed in een uurtje tijd.

 Madra met haar baby 16 uur oud.

In 2015 hebben we Madra niet meer drachtig gekregen omdat het al zo laat in het jaar was en we Madra niet met de veulenhengstigheid gedekt hebben. Helemaal niet erg dus hebben we haar in 2016 met onze nieuw goedgekeurde dekhengst Maxen gedekt. Madra is uitgeteld op 30 maart maar rond die tijd heeft Madra nog geen plannen. Uier groeit wel maar geen kegels of andere tekenen. Dan op 7 april heeft ze 's-morgens wel kegels en om 23:00 uur 's-avonds spuit de melk eruit. Maar toch gaat de nacht voorbij en Madra eet gewoon rustig verder. Ook 8 en 9 april zijn mooie dagen om te bevallen en Madra heeft mooie kegels maar houdt haar baby toch nog lekker bij zich. Dan toch, in de nacht op 10 April inmiddels bevalt Madra om 01:35 uur van een mooie bruinbonte dame. Hasse geeft haar de naam "Jillian", in het iers betekend dit "jeugdig".

 Jillian met mama Madra 3 weekjes jong.