"De bonte hoeve"

Paardenmelkerij / Zorgboerderij

Nainsy

1ste premie STERMERRIE

Dit is Nainsy van de Bonte hoeve, dochter van Kyra en Hilko, onze jongste aanwinst van de paardenmelkerij, we hebben besloten haar aan te houden omdat ze zo mooi van bouw is en we hadden tot nu nog geen nakomelingen van Hilko aangehouden, ze mag onze kudde van fokmerries gaan versterken en we hopen in de toekomst nog heel veel plezier van haar te mogen hebben.
De vaste verzorgster van Nainsy is Nienke die van jongs af aan al veel met haar doet, hier schriktraining met paraplu op bijna 2 jarige leeftijd, Nainsy is nergens bang van.
In 2016 hebben we Nainsy voor het eerst gedekt (met Jordy) dus we hopen in 2017 haar eerste veulentje te verwachten, ze is uitgeteld op 30 maart.

Het uier van Nainsy groeit wel wat in maart maar ze gaat nog niet bevallen, iedere avond lekker onder de camera in de gaten houden en zo komen we de nachten wel door. Nainsy is niet de enige die is uitgeteld dus dat komt vast goed. Dan op 10 april is ze 's-morgens rond 8 uur erg onrustig op stal en komt er wat melk uit haar uier, ze gaat maar staan en liggen en zweten maar verder zien we nog niks. Omdat we er niet gerust op zijn voelen we toch even en dat maakt ons er niet rustiger op. We voelen wel twee beentjes en een neusje maar het zit niet normaal maar lijkt op z'n kop te liggen. We durven dit zelf niet aan dus bellen de dierenarts, ook die lijkt het verstandiger om te komen en die springt dan ook in de auto om onze kant op te komen. Ondertussen moeten we even wachten en hopen dat Nainsy nog niet te hard gaat persen. Om dit een beetje tegen te houden gaan we rustig met haar stappen in de weide. Dit houdt ze een kwartiertje vol maar dan gaat ze toch liggen en begint te persen. Gelukkig is de dierenarts er ook al en kunnen we Nainsy gaan helpen. Het wordt een zware bevalling waarbij Nainsy toch weer overeind komt en maar blijft lopen. Zo kunnen we je niet goed helpen Nainsy!!. Dan maar met het hoofd tegen een hek zodat ze niet verder kan lopen en als ze dan toch weer gaat liggen kunnen we haar helpen. We waren bang dat dit allemaal te lang geduurd had voor het veulen maar gelukkig wordt er dan toch een prachtig mooi zwartbont merrietje geboren wat gelijk goed ademt. GELUKKIG. Maar nu Nainsy nog, in eerste instantie wil ze niet meer overeind maar na goed aandringen komt ze toch weer in de benen, beetje wiebelig nog dus maar metteen goed koelen zodat er geen zwellingen kunnen ontstaan. Dit helpt haar enorm en na een tijdje loopt ze gelukkig tevreden rond met haar eerste dochter. Nienke geeft haar de naam "Nora", in het iers betekend dit "trots" want we zijn super trots op Nainsy dat ze zo'n lastige bevalling (en dat nog wel haar eerste) toch tot zo'n goed einde heeft weten te brengen.

Nora hier 3 weken oud.


In 2018 is Nainsy uitgerekend op 30 mei maar dat gaat ze niet halen, haar uier groeit al eerder lekker en op 22 mei gaat ze 's-morgens met grote kegels naar buiten. 's-Avonds zetten we haar weer op stal en 's-nachts is Nainsy bevallen van een prachtige voskleurige dochter. Nienke geeft haar de naam Kyla wat in het iers "knap" betekend. En knap is ze zeker ja, mooie naam voor een prachtige baby.

Kyla hier 2 weken oud

In 2020 is Naisy uitgerekend op 20 juli maar een week eerder groeit haar uier al wel maar nog geen kegels en die komen er ook niet, wel ineens op 13 juli om kwart voor 5 een prachtig voskleurig merrieveulen. Omdat we stiekum Kyla ook wel erg mooi vonden maar die verkocht is besluiten we om deze mooie dame wel zelf aan te houden. Nienke geeft haar de naam "Fyona" in het iers betekend dit "met witte haren" of "eerlijk". Beide betekenissen erg toepasselijk voor mooie Fyona met haar mooie sabinovlekjes op haar buik en mooi hoog oplopende witte sokken.

Fyona hier een maand oud.

In 2021 is Nainsy uitgerekend op 14 juli. Twee weken voor de uitgerekende datum gaat ze alvast onder de camera zodat ze aan de stal kan wennen voor de bevalling. Overdag natuurlijk naar buiten en 's-nachts lekker binnen. Haar uier groeit goed en wordt voller en voller. We houden haar een beetje vooraan in de weide zodat we haar ook overdag goed in de gaten kunnen houden en als het nodig mocht zijn er snel bij kunnen zijn. Op 5 juli zijn we 's-morgens aan het uitmesten en als ik mijn kruiwagen op de mesthoop kiep zie ik dat Nainsy ligt te persen. Gauw een sprintje trekken de weide in (met een paar hulpboeren in onze kielzog natuurlijk) en gaan helpen. Als we bij Nainsy aankopen steken de pootjes er al uit en ik voel een neus. Adri en ik helpen haar het veulen geboren te laten worden want het is best groot. Als ze geboren is zien we dat het echt een prachtig bruinbont merrietje is. Wow en wat een mooie aftekening!!!! Hier hoeven we niet lang over na te denken, dit wordt een blijvertje. Nienke geeft haar de naam "Evlin", dit betekend in het iers:"stralend, prachtig", een prachtige naam met super betekenis voor een schitterend kind.

Evlyn hier een paar uurtjes oud.