"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Rowena

tweede premie VERKOCHT


Dit is Rowena van de bonte hoeve, ze is een dochter van Teagan en Zidane, het is een prachtig gebouwde merrie die erg lief van karakter is en alles wat je met haar doet goed vind. Het wordt hier nu al een kleine Teaganfamilie hier in de weide want Rowena haar zussen Vevina en Megan mogen ook bij ons.
Rowena met haar vaste verzorgster Nienke.
Rowena's eerste baby:
8 april 2011 Rowena is al 10 dagen over tijd maar laat nog weinig aan haar uier zien, dat zit nog niet vol en dus ook geen kegels, ze staat 's-nachts wel onder de camera maar overdag kijken we niet echt naar achter omdat er geen spannende dingen aan de hand zijn. Tegen de middag komt er een kennis van ons langs die zelf over een maand ook een veulentje zal krijgen en graag eens een uier wilde zien wat ongeveer zo ver af is als zijn eigen merrie. We vertellen hem dat daar erg veel verschil in zit qua merrie maar we lopen toch naar achter om hem het één en ander te vertellen over de bevalling van een merrie en toch wat uiers laten zien, we hebben er immers nog 3 die al over tijd zijn maar nog weinig verder laten zien. Als we bij de merrie's aankomen kijken we eerst bij Orla en terwijl we naar haar uier kijken ziet Dhr. Dekkers (de kennis) dat Rowena best plat ligt en vraagt of zij niet aan het bevallen is, we kijken zelf ook de kant uit die hij aanwijst en constateren inderdaad dat Rowena ligt te persen en de pootjes steken er al uit. Dat is wel super leuk voor Dhr. Dekkers want zo kan hij ook al de geboorte van een veulen meemaken voordat zijn eigen veulen geboren is, hij heeft nl. nog nooit een veulen geboren zien worden.
Aan Rowena te zien heeft ze best moeite het veulen verder te krijgen dus gaan we haar helpen, we trekken aan de pootjes maar dit gaat heel zwaar, het lijkt wel of het veulen vast zit, dan na flink meetrekken komt het veulen toch stukje bij beetje steeds wat verder. Als eenmaal het kopje geboren is gaat het weer wat vlotter en als ook de schouders er zijn floept het hele veulen eruit.
Het is een prachtig zwartbont hengstveulentje. Rowena blijft nog minstens een kwartier helemaal plat liggen maar dan komt ze toch overeind om haar mooie zoon te bekijken en ze is er super trots op, al gauw gaat ze staan en likt haar kindje helemaal droog, we knopen de nageboorte op en laten haar met rust zodat ook de nageboorte in alle rust geboren kan worden. Voor Dhr.Dekkers mooi om nu toch een bevalling gezien te hebben maar we hebben er maar wel bij verteld dat het normaal gesproken niet zo moeilijk gaat, in de meeste gevallen hoeven we niet zo hard mee te trekken maar ja dit was Rowena haar eerste kindje en dan gaat het wel vaker iets moeilijker, vandaag waren we wel blij dat Dhr. Dekkers langs kwam want anders waren we om die tijd niet naar achter gelopen en hadden we niet gezien dat Rowena aan het bevallen was. "Bedankt Dhr. Dekkers" ookal kon u het ook niet weten.
We noemen dit mooie kind Higgins wat in het iers "intelligent" betekend, het is een mooi pienter, intelligent veulentje
Higgins net geboren.
Higgins 2 jaar oud.


In 2012 is Rowena leeg gebleven en heeft ze dus geen veulen gekregen, wel is ze weer opnieuw gedekt en nu is Rowena uitgeteld op 9 mei 2013. Ze groeit lekker en ook haar uier wordt steeds groter maar veulenen doet ze nog niet. Iedere nacht lekker naar binnen waar ze rustig staat te eten en slapen. Omdat ze de vorige keer bewezen heeft het ook wel prettig te vinden om overdag in de weide haar veulen te krijgen houden we haar ook in de weide goed in de gaten. Iedere morgen gaat ze zonder kegels lekker de weide op. Op 12 mei (moederdag) gaan we natuurlijk eerst even naar moeder en daarna weer naar huis, we kijken de weide op als we de hondjes uit gaan laten en zien Rowena zo gauw niet, als we weer terug komen (kwartiertje later) kijken we weer de weide in en zien haar nog niet. Adri loopt de werktuigenloods in en pakt de verrekijker die daar standaard ligt om de merries in de gaten te kunnen houden en ziet na lang zoeken Rowena helemaal achter in de weide liggen met een veulentje wat er al naast staat. Gauw naar binnen, fototoestel en telefoon gepakt en wij lekker naar achter gewandeld om te kijken wat voor moois we er vandaag bij hebben gekregen. Bij Rowena aangekomen blijkt het een prachtig merrieveulentje te zijn wat al lekker de biest staat te drinken. Rowena heeft alleen nog niet gezuiverd dus nemen we haar mee naar stal waar ze lekker uit kan rusten zodat later ook de nageboorte eraf kan komen. Mooi werk Rowena en Hilko, prachtig kind. Nienke heeft de naam "Keeley" voor dit beeldschone meisje verzonnen. In het iers betekend Keeley namelijk "beeldschoon".
Rowena met haar kleine meid.

In 2014 is Rowena uitgeteld op 27 april en haar uier groeit goed en het lijkt erop dat ze zich redelijk gaat houden aan haar uitgetelde datum. En ja hoor, op 27 april gaat ze 's-morgens met super grote kegels onder de camera (wij gaan even bij familie op de koffie maar met de techniek van tegenwoordig is dat geen enkel probleem, tablet mee en we kunnen Rowena gewoon in de gaten houden, super handig) Ze staat heerlijk te eten en te dutten en als we thuis komen mag ze nog even het veulenweitje in waar die gekkerd rondjes gaat galloperen, en dat met die dikke buik, de kegels vliegen bijna om je oren! Om ongeveer 19:00 uur gaat ze weer op stal en houden we haar binnen weer in de gaten, ze eet rustig door. Rond 24:00 uur wordt ze toch onrustiger en begint wat rondjes te lopen, ok nu moeten we dus wakker blijven, even liggen dan weer rechtop zitten, t is moeilijk maar het lukt. En ja hoor om 01:00 uur (inmiddels 28 april dus) gaat ze eindelijk liggen, Joepie, aankleden dus en naar de stal, ze staat weer en gaat weer liggen, wij ernaar toe, een beetje hulp is wel zo fijn voor Rowena want het zijn lekkere stevige beentjes. We beginnen te trekken, phoe phoe het is echt een knaap Rowie maar er komt schot in, ook het hoofdje wordt geboren en dan komen ook de heupen,...... wat is dat, er komt een dikke bobbel mee op de heupen en dan wordt ook de rest geboren, ......... maar........ het veulen ademt niet, dan maar gauw reanimeren, 2 emmers ijskoud water eroverheen zodat hij schrikt en begint te ademen, nee niks, nogmaals verder reanimeren maar het veulen blijft stil en bewegingloos op de grond liggen. Ook Rowena is inmiddels opgestaan en begint te likken, af en toe tikt ze het veulen aan met haar voorbeen alsof ze zeggen wil, ga nou eens proberen om te staan.... nee niks. Om toch te bevorderen dat de nageboorte geboren gaat worden melken we de biest bij Rowena en vriezen die in (vorige week hebben we iemand blij kunnen maken met biest omdat de merrie bij de bevalling was overleden en het veulen toch biest nodig had) voor het geval dat. Gelukkig wordt een half uurtje later ook de nageboorte geboren en is Rowena helemaal ok. We laten het veulen de hele nacht bij Rowena in de stal zodat ze ook zelf afscheid kan nemen. De volgende dag op de weide is Rowena gelukkig niet erg van streek en trekt gewoon met de andere merries de wei op en hinnikt daar niet om haar kind, wel als ze op stal komt, arm dier. Haar uier slinkt langzaam maar zeker weg, gelukkig heeft Rowena er niks aan overgehouden maar zielig is het wel.


Het is 2015 en Rowena is uitgeteld op 9 april, ze staan onder de camera maar er gebeurd nog niet veel, uier groeit beetje bij beetje maar geen kegels en uier kan ook nog voller. Het is inmiddels 20 april en er staan 3 merries over tijd onder de camera's (Rowena, Megan en Teagan, ha ha, de hele Teagan familie), alle 3 wel al flink uier maar nog niet super vol en geen kegels. 's-nachts zijn we regelmatig wakker om te chekken of alles nog rustig is, de ene keer liggen de dames en de andere keer dat we kijken staan ze rustig te eten of te slapen, niks aan de hand dus (denken we). Om 6 uur gaat Adri eruit om vast met Marco (onze oudste zoon) te eten en om 06:50 gaat ook Conny's wekker, gelijk camera kijken en alles rustig. Als Marco om 7 uur naar zijn werk gaat gaat Adri de stal in en Conny nog even naar de slaapkamer (aankleden, bed opmaken enz), de camera staat nog aan en wat ziet ze tot haar verbazing....... daar loopt een veulen bij Rowena in de stal, he? en net was er nog niks te zien, gauw aankleden en gaan kijken, ja hoor daar loopt een mooi zwartbont merrieveulen, gauw navel ontsmetten en biest geven want zo te zien heeft ze nog niet gedronken terwijl ze al wel helemaal droog is. En ja hoor, nu heeft Rowena grote kegels aan haar uier hangen, ha ha. Gelukkig is de bevalling goed gegaan en heeft Rowena er een prachtig meisje bij. Nienke geeft haar de naam Morella, dit betekend "groot" in het iers. Dit natuurlijk omdat ze niet klein is.