Donna

1ste premie PREFERENTE MERRIE

Nakomelingen van Donna:

Gerwyn - Myrra - Kelcy - Gwynn - Angus - Nevan - Felim - Shea - Ryen - Cara - Dillon - Siobhan - Noreen - Connor

Dit is Donna, Donna is geboren op 02 oktober 2007, haar moeder is Mona, haar vader is onze eigen goedgekeurde STER Preferente dekhengst Zidane. Donna is super mooi gebouwd en belooft een prachtige merrie te worden, ook haar kleur is heel apart en komt niet veel voor. Donna heeft het karakter van een echte Irish cob, super lief en rustig, je kan er alles mee doen ook al heeft iemand ervaring met paarden of juist helemaal niet, Donna is en blijft super braaf bij iedereen.

Geboorte Gerwyn:

Het is 4 augustus 2010 als wij 's middags zien dat Donna een wondje op haar uier heeft, dat is niet goed denken we gelijk, als ze nu zou bevallen dan doet het drinken van het veulen haar pijn en zal ze het misschien gaan verstoten aangezien het haar eerste veulen is, gelijk bellen we de dierenarts en die geeft een zalfje waardoor het wondje snel zal genezen en hij hoopt met ons mee dat ze nog even zal wachten met veulenen zodat het wondje eerst goed kan genezen maar 's avonds als we haar uier zalven zien we dat er dikke kegels aan haar uier hangen, jammer maar ja het beste er maar van hopen eigenlijk was ze 11 augustus pas uitgeteld maar hoogstwaarschijnlijk zal toch deze nacht het veulen geboren worden. De hele nacht loopt ze onrustig de stal rond en om 4.55 uur, dus op 5 augustus, wordt er een mooi bont hengst veulen geboren nu afwachten hoe het zal gaan met het drinken. Als het veulen is gaan staan en gaat zoeken naar het uier houden wij ons hart vast en natuurlijk pakt hij eerst de zere speen en gaat drinken, maar...... Donna vind het helemaal niet erg en laat hem gewoon drinken, uiteindelijk moeten we zelfs een halve dag even de zere speen afplakken omdat hij de andere niet pakt maar na een tijdje pakt hij ook de "niet zere" speen en kan de pleister er weer af. Het veulen drinkt nu dus gewoon aan beide spenen en Donna is erg blij en zorgzaam met haar eerste kindje. We zijn blij dat alles goed is gegaan. We noemen dit mooie hengstje "Gerwyn" dat in het iers "fair love" betekend, Donna moet namelijk wel heel veel van deze kanjer houden om het goed te vinden aan haar gewonde speen te laten drinken. De vader van Gerwyn is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve. 

Gerwyn net geboren.

Gerwyn bij zijn nieuwe baasje, eerste foto:net aangekomen bij zijn nieuwe thuis, tweede foto als hij anderhalf jaar oud is, foto 3 en 4 zijn in 2013 genomen. Wat een mooie hengst is het toch geworden!!.

Geboorte Myrra:

13 maart 2012: Donna was uitgerekend op 9 maart maar ze doet nog niet veel, 's-nachts staat ze op stal en we houden ze in de gaten. Op 13 maart zien we grote waskegels aan haar spenen hangen en houden we haar dus goed in de gaten, zoals meestal het geval is doen merries overdag niet zo vaak aan bevallingen en Donna dus ook niet. Als we ze 's-avonds op stal zetten is ze erg onrustig en blijft maar rondjes lopen, de hele avond door, af en toe probeert ze te gaan liggen maar dan toch maar weer niet en weer verder met rondjes lopen. Dan eindelijk om 23:20 uur gaat ze liggen, weer staan, weer liggen, weer staan, nee komt helemaal goed Donna. Om 23:30 zie ik de pootjes en ga naar de stal, wow, wat een dikke poten en waar is de neus?? na even voelen is ook de neus gevonden en gaan we Donna maar een handje helpen want zo'n kanjer op de wereld helpen is echt een hele bevalling, maar samen komen we er wel en na een 5 minuten trekken en persen wordt er een prachtige bruinbonte? merrie geboren, knap werk Don. Lotte heeft de naam "Myrna" voor haar verzonnen, dit betekend "darling, beloved", mooie naam voor een prachtig kind. De volgende dag, toen ze mooi opgedroogd was bekeken we haar kleur nog eens goed, ze is niet bruinbont want dan zou de zwarte manen moeten hebben en dat heeft ze niet, ze heeft dezelfde mooie kleur manen als haar moeder, zal mij benieuwen hoe het ICS deze kleur omschrijft als ze straks haar paspoort krijgt. Myrna is silver dapple bont, erg mooi. De vader van Myrra is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve.

Eerste foto: Myrra net geboren en de tweede foto is Myrra bij haar nieuwe eigenaar in 2013.

Geboorte van Kelcy: 

Donna is in 2013 uitgeteld op 28 februari, maar er is dan nog niet zoveel aan haar te zien, haar uier groeit wel een beetje maar nog niet echt op spanning, na een paar dagen zijn haar spenen wel groot maar haar uier is nog niet vol, we zien wel een heel klein waterig druppeltje aan haar uier maar niet de goede kleur, geen waskegels dus. Zo ook als we haar 4 maart weer onder de camera op stal zetten, uier groeit een beetje maar niet spannend. Zoals gewoonlijk doen we voor we gaan slapen nog een rondje stal en wat schets onze verbazing: Er ligt al een prachtig merrieveulen bij Donna wat al aan het proberen is om te gaan staan, half uurtje oud denken we. Ze zal geboren zijn zo rond half 10 denken we. De nageboorte is er ook al dus alles is gelukkig goed gegaan. We gaan naar bed met de camera's aan want T'Kaya is natuurlijk ook al uitgeteld. Op de camera zien we dat de kleine meid ook al lekker aan het drinken is, super. De volgende morgen ga ik om half 7 alvast uit bed om gauw foto's te maken om ze op de site te zetten, dan zie ik ze weer drinken, nou ja drinken?? ze sabbelt op de zijkant van het uier en de melk spuit eruit bij Donna, Ow je die heeft nog niet gedronken dus, gauw een fles gehaald want ze moet die biest nu echt hebben, de fles is zo vol zo goed geeft Donna en we geven de kleine meid de fles, wat ze eerst niet bepaald wilde, zo'n speen in haar mond maar toen ze eenmaal de melk geproefd had dronk ze goed. Een uurtje later gaan we weer kijken en nog sabbelt ze alleen maar op de zijkant van het uier, dus maar weer een beetje met de fles gegeven, tot de hele fles biest op is, nu ga ik de fles maar onder Donna's buik door geven want anders gaat die kleine domoor achter ons aan lopen voor de melk en dat is niet de bedoeling, ze moet toch leren bij Donna te drinken. Ieder uur geven we haar wat melk uit de fles die we steeds dichter naar de spenen toe brengen (onder Donna's buik door zodat ze ons niet ziet) zodat ze de speen van Donna over kan pakken maar echt slim is ze daarin niet. Toch boeken we iedere keer vooruitgang en gaat ze lager zoeken bij de spenen van Donna tot ongeveer half 3 's-middags, dan pakt ze eindelijk zelf de speen en gaat drinken,............ he he, eindelijk. Wel dapper hoor dat ze toch bleef zoeken naar de melk, daarom heeft Lotte haar de naam Kelcy gegeven wat in het iers "dapper" betekend. Deze mooie dame is net als haar broer en zus ook weer Silver Dapple bont. De vader van Kelcy is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve. Deze "dappere" dame mag bij ons blijven om onze kudde aan te vullen.

Kelcy, 9 uur oud.

Geboorte van Gwynn: 

Donna is in 2014 uitgeteld op 6 maart, haar uier groeit goed, het is mooi weer maar toch wacht Donna nog even met de bevalling. Op 16 maart heeft ze eindelijk kegels (wel jammer want precies vandaag wordt haar eerste zoon Gerwyn gekeurt voor de dekdienst dus kunnen we daar niet gaan kijken helaas) Als we haar 's-avonds op stal zetten heeft ze nog steeds kleine kegeltjes maar 's-nachts gebeurt er niets, ze ligt te slapen, even lijkt het erop dat ze perst maar later toch ook weer niet, niet veel geslapen maar ja dat hebben we er wel voor over. 's-morgens gaat ze met grotere kegels weer naar buiten en gedurende de dag worden de kegels geleidelijk aan klodders. Om 16:00 uur zettten we haar vast binnen en ze is best onrustig op stal, tegen half 7 staat ze ontzettend te zweten en probeert te gaan liggen. Yes dit komt goed, mooi op tijd in de avond. Om kwart voor 7 wordt er een prachtig silver-dapple bont hengstveulen geboren, gelukkig is alles weer goed gegaan en kunnen we de komende nacht wel rustig slapen. Lotte heeft de naam "Gwynn" voor hem gekozen, dit betekend "knap" in het iers, we vinden het een hele knappe jongen. De vader van Gwynn is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve.

Donna's prachtige zoon een kwartiertje oud.
 

Geboorte van Angus: 

In 2015 is Donna uitgeteld op 2 maart, haar uier groeit goed maar op 2 maart heeft ze nog geen plannen. Tegen het weekend geven ze echt lente weer aan en Donna denkt "Dit is een mooi moment om te gaan bevallen" dus zo gezegd zo gedaan. Op 6 maart heeft ze 's-middags mooie kegels aan haar uier hangen en we zetten ze al op tijd op stal. Toch duurt wachten dan altijd lang, zeker als het het eerste veulen van het nieuwe jaar is maar dan gaat ze toch eindelijk om een uur of 11 liggen en om 23:15 uur wordt er een prachtig silver dapple bont hengstveulen geboren. Knap gedaan weer Donna en Hilko. Lotte geeft hem de naam Angus wat in het iers "levenskrachtige" betekend. Mooie bevalling, ook de nageboorte was er gelukkig zo, nu kunnen wij en Donna weer lekker uitrusten van deze eerste bevalling van 2015. De vader van Angus is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve. Op 2 jarige leeftijd heeft Angus bij ons nog Teagan mogen dekken en hebben daardoor nog een mooi merrieveulen van hem mogen verwelkomen.

Angus 5 minuten oud en na een paar dagen.

Geboorte van Nevan: 

In 2016 is Donna uitgeteld op 20 februari, haar uier is al lekker groot maar nog geen kegels dan. Op 21 februari zien we 's-avonds laat 2 super kleine kegeltjes, of zijn het nou schilvertjes?? Maar wel opletten maar zou wel eens morgen nacht kunnen worden dan. Donna is rustig op stal en staat lekker te eten dus we gaan even slapen, als we rond 24:00 uur wakker worden niks aan de hand dus maar verder slapen, zoals we al dachten "loos alarm" maar als we om kwart voor drie weer wakker worden ligt er een prachtig veulentje achter Donna. Gauw aankleden en de stal in, de nageboorte is ook al geboren en de kleine probeert al te gaan staan, nog lekker nat schatten we dat hij rond 2 uur geboren is. Alles is gelukkig goed gegaan, en snel. En weer heeft Donna dus het eerste veulen van het nieuwe jaar, mooi kind hoor Donna. Lotte geeft hem de naam Nevan wat in het iers "jong en heilige" betekend. De vader van Nevan is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve.

Nevan hier zo'n 14 uur oud.

Geboorte van Felim: 

In 2017 is Donna uitgeteld op 14 februari maar al veel eerder begint haar uier goed te groeien en op 10 februari gaat ze 's-morgens de wei in met dikke kegels aan haar uier. 's-Avonds zijn de kegels nog dikker en een paar uur later komt er melk uit het uier. Toch is ze erg rustig op stal maar dan om een uur of 11 's-avonds begint ze toch onrustiger te worden en blijft maar rondjes lopen, tegen twaalf uur gaat ze eindelijk liggen en om 00:03 uur wordt er een prachtig silver dapple hengstje geboren. Super mooi net als alle andere kinderen van Donna. Lotte heeft hem de naam Felim gegeven wat in het iers "grote schoonheid" betekend. De vader van Felim is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve.

Felim hier 3 dagen oud.

Geboorte van Shea: 

In 2018 is Donna uitgeteld op 24 januari maar al eerder gaat haar uier goed groeien, op 21 januari doen we haar 's-morgens met super kleine kegeltjes naar buiten en op 22 januari heeft ze super grote kegels, 's-middags spuit de melk eruit en is Donna erg onrustig en zweet veel dus doen we haar op tijd naar binnen zodat we ze via de camera in de gaten kunnen houden. Maar wat Donna ook doet, niet bevallen, ze gaat lekker op de chill stand en staat rustig te eten, dan tegen half 11 's-avonds wordt ze toch onrustig en om kwart voor elf wordt er een prachtig merrieveulen geboren. Goed gedaan Donna, wat een prachtig kind weer. Lotte geeft haar de naam Shea wat in het iers "majestueuse" betekend. De vader van Shea is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve. Omdat dit zo'n beetje de meisjesvorm van Angus is, die we zo mooi vonden besluiten we ook Shea aan te houden, net als haar grote zus Kelcy. De Donnababy's zijn zo gruwelijk braaf dat ze ook voor onze zorgboerderij super inzetbaar zijn.

Kleine Shea met haar moeder Donna

Geboorte van Ryon: 

In 2019 krijgt Donna op 2 februari een prachtig hengstveulen, Lotte geeft hem de naam Ryon, dit betekend in het iers "koninklijk. De vader van Ryon is onze eerste premie Preferente dekhengst Hilko van de bonte hoeve.

Ryon een paar maanden oud.

Geboorte van Cara: 

In 2020 is Donna uitgeteld op 10 april maar ze doet nog niet zoveel. Op 18 april heeft ze 's-morgens eindelijk kegels en als we haar 's-avonds binnen zetten heeft ze dikke klodders. Eerst is ze nog rustig op stal maar tegen half 12 begint ze onrustiger te worden en loopt de melk eruit. Om kwart voor 1 wordt er een prachtig merrieveulentje geboren. Deze keer is Dev de vader en daarom is ze mooi effen zwart. Het eerste effen veulentje voor Donna omdat we die voorheen altijd met Hilko dekten. Lotte geeft haar de naam "Cara" wat in het spaans én het italiaans "dierbaar" betekend, ook is het de verouderde benaming van luchtwegaandoening, ook dit is heel toepasselijk omdat Cara midden in de Coronacrisis van 2020 is geboren, geen fijne tijd met dan toch Cara als mooi lichtpuntje. Met een half jaar oud is Cara verkocht (ze blijft nog wel even hier hoor) en omdat ze, ook weer door de coronacrisis nog geen paspoort had heeft de nieuwe eigenaar haar "Grijs Hope" genoemd. We wensen de nieuwe eigenaren heel veel geluk en plezier toe met Grijs-Hope. De vader van Cara (Grijs-Hope) is Dev, zoon van T'Kaya en Jordy van de bonte hoeve.

Cara (Grijs Hope) 2 maanden oud.

Geboorte van Dillon: 

In 2021 is Donna uitgerekend op 20 april en haar uier groeit goed, op 22 april gaat ze met kegeltjes naar buiten en s'-avonds heeft ze dikke kegels. Als we om 7 uur nog eens gaan kijken hangen er al melkdruppels aan en om kwart voor acht (wat een geweldige tijd Donna!!!) wordt er een prachtige hengst geboren. Dit is het eerste veulen van onze nieuwe hengst SD Elite uit Engeland en wat zijn we trots op hem, wat een mooi veulen. Hij is zilverzwart (met schimmel?) van kleur. Sanne geeft hem de naam "Dillon" wat in het iers "loyaal" betekend.

Dillon hier 2 daagjes jong.

Geboorte van Siobhan: 

In 2021 is Donna weer gedekt met SD Elite omdat we Dillon zo'n mooi veulen vonden, ze is uitgerekend op 5 april. Haar uier groeit goed en wat eigenlijk nooit gebeurd op 5 april gaat Donna 's-morgens naar buiten met dikke kegels. Zou de uitgerekende datum dan toch een keer uitkomen?? We houden haar goed in de gaten maar wat gebeurd er nu??........... Het is ineens erg onrustig op het pad bij de voerkar (Donna staat voor de zekerheid in de rijbak zodat ze niet helemaal naar achter kan en we haar niet meer in de gaten kunnen houden) en Caisy gaat steeds liggen. Eén van onze hulpboeren komt ons halen omdat ze dit rare gedrag niet kent en als we gaan kijken besluiten we Caisy maar gauw binnen te zetten. Eénmaal binnen zien we dat Caisy aan het bevallen is. Ow jee, zitten we Donna goed in de gaten te houden, gaat Caisy ineens bevallen. Er wordt onder het oog van zo'n 6 hulpboeren een prachtig merrieveulen geboren. Ja kom op Donna, dat kan jij toch ook. We zetten Donna naast Caisy op stal en hopen dat het zien van een veulen misschien wel iets opwekt onder het mom van "proberen kan altijd". Het blijft 's-middags eerst nog rustig op stal maar rond kwart over 8 's-avonds begint Donna onrustig te worden en blijft maar rondjes lopen op stal. Om 21:10 gaat ze eindelijk liggen en om 21:20 wordt er een prachtig bruin merrieveulen geboren. Sanne geeft haar de naam "Siobhan" wat in het iers "lof" betekend. (Je spreekt het uit als Sjevon)

Siobhan hier iets meer dan 1 maand oud. Wat een bonkie al!!

Geboorte van Noreen: 

In 2023 is Donna uitgeteld op 28 april en waarempel heeft ze 's-avonds om half 10 al mooie kegels. En om 01:29 uur wordt er een prachtig zwart schimmel merrieveulen geboren. Super goed gedaan Donna. Sanne geeft haar de naam "Noreen" wat "honor" betekend. De vader van Noreen is onze STER Preferente dekhengst SD Elite.

Noreen hier 2 maandjes jong.

Geboorte van Connor:

In 2024 is Donna uitgeteld op 12 juni maar voor die tijd groeit haar uier al best hard dus staat ze 's-nachts onder de camera zodat we haar in de gaten kunnen houden. Op 7 juni zetten we haar 's-avonds op stal en we twijfelen of er nu een super ieni mini klein kegeltje te zien is maar dat is zo minimaal dat we daar niet vanuit gaan. Haar uier is wel vol dus in de gaten houden moeten we haar sowieso. Rond kwart over 4 de volgende ochtend gaat ze toch steeds liggen, staan, liggen dus maar gauw gaan kijken. Om 04:25 wordt er een prachtig mooi hengstveulen geboren, ongeveer zoals zijn volle broertje Dillon. Ook deze knappe man is zilverzwart met schimmel en wat heeft hij een super mooie lange wimpers zeg. Echt een knappie. Sanne geeft hem de naam "Connor", dit betekend in het iers "liefhebber van honden", in de ierse mythen en legenden worden honden vereerd omdat ze loyaliteit symboliseren ze zijn daardoor een teken voor geluk. Iedereen die van honden houdt heeft deze karaktertrekken. Mooie naam voor een prachtig veulen. De papa van Connor is onze ster Preferente hengst SD Elite.

 

Connor hier enkele minuten oud.