Noméh

1ste premie MERRIE

Nakomelingen van Noméh:

Finley - Brodee

Noméh is op 29 september 2018 bij ons geboren en is een dochter van onze dagkampioen 2011 - 2016 STER merrie Kody en eerste premie preferente hengst Hilko van de bonte hoeve. Noméh was al heel snel verkocht (wat ik wel snap want ze is echt leuk) aan lieve mensen uit de buurt en omdat ze nog geen paspoort had toen ze al verkocht werd mochten de nieuwe eigenaren haar ook een naam geven. Ze kozen voor "Noméh", een mooie naam voor een mooi veulen. Door omstandigheden werd de koop later dat jaar ongedaan gemaakt en omdat we haar zo leuk vonden besloten we Noméh zelf te houden. De nieuwe eigenaar was blij dat ze bij ons mocht blijven maar omdat de omstandigheden een half jaar later toch weer veranderden wilde ze Noméh eigenlijk toch wel weer kopen. Eigenlijk stond ze niet meer te koop maar omdat ze toch de naam ook hadden gegeven en zo verliefd was op Noméh besloten we toch dat ze haar mocht hebben. Maar eerst mocht ze nog meedoen met de keuring waar ze een mooie eerste premie behaalde. Zo gezecht zo gedaan, we hebben Noméh naar haar nieuwe eigenaar gebracht en die kon heerlijk met haar knuffelen en wandelen. Wat schetst een klein jaar later onze verbazing........... een apje met een heel verdrietig bericht dat de nieuwe eigenaar geen tijd meer had voor Noméh wegens ernstige ziekte van een kindje. Wat erg allemaal, en daarom besloten we haar toch maar weer terug te nemen omdat dat in eerste instantie toch ook de bedoeling was. We troffen haar helaas wel in een andere conditie aan dan we haar weg gebracht hadden maar door haar gelijk weer goed en veel te eten te geven zagen we haar gewicht al snel weer toenemen gelukkig en kreeg ze haar mooie rondingen al snel weer terug. Later op de keuring bleek toch dat ze veel ingeleverd had en daarom heeft ze nu een tweede premie gekregen. Helemaal niet erg hoor Noméh, we proberen het volgend jaar gewoon weer en hopelijk ben je dan weer helemaal de oude.

Noméh maart 2022 met haar vaste verzorgster Nienke.

Geboorte van Finley: 

In de zomer van 2021 liep ze bij SD Elite in de weide en zo hopen we in 2022 haar eerste veulentje te krijgen.

Op 1 juli 2022 zetten we Noméh op stal met super dikke vette kegels cq klodders aan haar uier en af en toe spuit zelfs de melk eruit. Spannend. We zetten binnen de tv vast aan zodat we haar 's-avonds al in de gaten kunnen houden. De hele nacht hebben we om het uur een wekker gezet zodat we de bevalling niet zouden missen (zeker omdat het haar eerste bevalling is) maar Noméh is super rustig op stal en staat heerlijk uit haar badkuip te eten. Maar als om 6 uur 's-morgens de wekker weer gaat loopt er ineens een heel mooi hengstveulen bij. Gekke Noméh, ze deed het toch liever alleen dan met ons als pottekijkers om ons heen. Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we er weet een prachtig hengstje bij. Nienke geeft hem de naam "Finley", dit betekend: "moedig, eerlijk"

Finley net geboren en 1 jaar oud.

Geboorte van Brodee:

In 2023 merken we dat Noméh niet zwanger is geworden en als ze weer hengstig wordt dekken we haar met SD Elite want Finley was toch wel zo'n knap kind!! Ze is uitgeteld op (nee het is geen grap) 1 april, ze is lekker dik, in haar uier zit leven maar tekenen dat de bevalling eraan zit te komen zijn er nog niet. 's-Nachts staat ze lekker binnen onder de camera, kan lekker slapen en krijgt extra brokjes. De dagen gaan voorbij, het uier groeit stukje bij beetje maar kegeltjes heeft ze nog niet. Tot 13 april, als we haar dan 's-avonds binnen zetten heeft ze kleine kegeltjes, we zetten de wekker en kijken wat vaker dan normaal of ze "iets" gaat doen. De nacht gaat voorbij en Noméh staat lekker te eten en de volgende ochtend heeft ze flinke kegels. Het is zondag en we gaan op de koffie bij mijn ouders maar willen ondertussen toch Noméh in de gaten houden. We laten haar op stal zodat we via de camera op onze telefoons Noméh in de gaten kunnen houden, dit werkt prima. Maar Noméh vindt het alles behalve prima, ze wil naar buiten en wel nu!!!! Heel onrustig loopt ze de stal op en neer en rondjes lopen, schrapen en proberen het hek open te duwen maar niks lukt helaas. Als we thuis komen mag ze gelijk het separatieweitje in waar ze super blij de wei in galoppeerd. De hele middag is ze vrij onrustig, loopt op en neer door de wei, eet wat, loopt weer maar gaan liggen ho maar. Als ze 's-avonds weer op stal gaat heeft ze een super vol uier en dikke kegels, ook op stal blijft ze onrustig en we blijven dus wakker. Toch duurt het tot kwart over 12 voordat ze eindelijk gaat liggen (het is nu dus inmiddels 15 april geworden), ze gaat weer staan en een minuutje later weer liggen. Ja hoor, eindelijk. We gaan snel naar de stal maar dan staat ze alweer. Als ze weer gaat liggen helpen we haar mee omdat het best stevige beentjes zijn. Toch gaat ze weer staan en wil niet meer gaan liggen. Wat jammer Noméh, staand gaat het echt moeilijker, geloof ons maar. Ze perst flink en gaat niet meer liggen dus helpen we haar om staand haar veulen geboren te laten worden. Het lukt maar het is voor ons na meer dan 200 bevallingen wel de eerste keer dat een merrie staand bevalt, niet fijn. Gelukkig is wel alles goed gegaan en als we kijken hebben we er een prachtig mooi zwartbont hengstveulentje bij. Super knap gedaan Noméh en SD Elite !!! Nienke geeft hem de naam "Brodee", dit betekend in het iers "beroemd", wie weet wordt deze mooie jongen dat ooit nog eens, we gaan het zien.

Brodee met mama Noméh 19 uurtjes jong.