"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Britt

1 ste Premie STER PREFERENTE MERRIE  
Britt sept. 2009
Britt was onze eerste zwartbonte tinkermerrie die in 1997 geboren is. We hebben haar gekocht in november 2005. Bij haar vorige eigenaar heeft ze al eens een prachtig veulen gekregen. Het is een superlieve merrie waar je lekker buitenritjes mee kunt maken en ze zal nergens van schrikken, je kan er zo een beginner op zetten en ze zal heel braaf zijn.


Op 11 augustus 2007 heeft Britt op de premiekeuring in Someren een eerste premie behaald, goed gedaan Britje. We zijn erg trots op haar, en een 10 voor karakter, geweldig, voor ons het belangrijkste element van de keuring.

In april 2006 is Britt gedekt door de sterhengst "Maestro" . en sinds 17 maart 2007 heeft Britt kegels aan haar uier hangen dus het kan niet lang meer duren misschien nog een enkel (slapeloos) nachtje en we hebben ons eerste veulentje van 2007.


He he eindelijk heeft Britt dan haar veulen. Het is 22 maart om 22.00 uur geboren en het is een mooi zwartbont hengstveulentje geworden. We noemen hem Riley dit is in het iers " dapper , moedig ".


Riley 1 dg oud en Riley 1 jaar oud      

Britt is in 2007 gedekt door onze eigen hengst Zidane, we hopen dat hij net zo'n mooi veulen geeft als Maestro gedaan heeft. We wachten in spanning af wat het zal worden, iedere bevalling vinden wij nog steeds spannend.

Op 22 maart 2008 heeft Britt ons weer een hengstveulen gegeven, wat een toeval, weer op 22 maart net als zijn broer Riley. Vorig jaar heeft Britt 6 dagen staan kegelen maar dit jaar heeft ze ons verrast. Haar uier was nog niet vol, en ook geen kegels dus, maar na de camera aangezet te hebben toen we wilden gaan slapen (gewoon voor de zekerheid want ze was al wel uitgeteld) lag er een prachtig veulentje bij. Even naar de stal en ff checke en alles was gelukkig ok, Britt netjes gezuiverd waar we bij waren dus het veulen was nog geen uur oud en terwijl we keken deed hij zijn eerste pogingen om te gaan staan. Hij is omstreeks 22:00 uur geboren. We noemen hem daarom: Owen wat "well born" betekend, omdat hij (gelukkig) zonder complicaties geboren is.

Owen net geboren en 2 jaar oud.

13 april 2009, het is tweede paasdag en we hebben de hele dag onze ouders en zus op visite, Britt kegelt en is 's-morgens al onrustig dus die mag lekker bij ons woonkamerraam in de veulenwei doorbrengen zodat we ze in de gaten kunnen houden want die gaat vandaag een veulentje krijgen, leuk dan kunnen onze ouders en zus dat ook eens meemaken, een geboorte van een veulen, maar daar dacht Britt toch anders over. 's-Avonds om een uur of 5 gaat ze weer lekker op stal en de camera aan die we nu ook vanuit de woonkamer kunnen zien maar wat er ook gebeurt Britje is rustig aan het eten of staat half te slapen. Om een uur of 9 besluit de visite maar naar huis te gaan want het kan best nog lang duren en dan kunnen wij van tevoren nog wat slapen, morgen weer vroeg op. De auto rijdt weg en Britt wordt onrustig, gaat liggen, weer staan, weer liggen enz. Om 21:15 gaan we naar de stal want er hangt al een grote blaas, even kijken of er ook pootjes te zien zijn. In de stal aangekomen zijn er twee pootjes en een neus, even meehelpen met Britt en daar ligt een prachtig zwartbont merrieveulen. SUPER gedaan Brittje. Britt houdt dus klaarblijkelijk niet van pottenkijkers. We noemen haar Caisy omdat Caisc in het iers "pasen" betekend, we hebben er dus weer een mooi paasmeisje bij.

Caisy 5 min. oud en een paar dagen oud.

Het is Britt weer gelukt hoor, eerst 2 jaar op een rij bevallen op 22 maart en nu 2 jaar op een rij bevallen op 13 april, is dat toeval?? Als ze volgend jaar bevalt op een bepaalde datum weten we dus wanneer ze het over 2 jaar gaat doen, je weet het maar nooit met die paarden, zo staat ze 6 dagen te kegelen en nu bevalt ze gewoon zonder drang op haar uier of kegels logica ho maar. Gelukkig stond ze onder de camera en waren we zodoende op tijd bij de bevalling, om 6 uur s'morgens gaat Britt liggen en weer staan en weer liggen, ze is bezig dus, eindelijk want ze was 29 maart al uitgeteld, hoezo gaan ze bij hengstjes over tijd en zijn merries op tijd?? Weer niet logisch dus. De bevalling verloopt voorspoedig en al gauw ligt er een prachtig merrieveulen in het stro, ze lijkt wel een beetje op Drusa dus dat wordt opletten geblazen als ze strakt met z'n allen in de weide lopen en je wil één van de twee roepen, eerst goed naar het hoofdje kijken dus want alleen de bles is anders, dat wil dus zeggen dat ook deze mooie dame een prachtige ZWARTE staart heeft, MOOI. We noemen haar Camryn wat in het iers "crooked nose" betekend omdat ze zo'n "gekreukelde" bles heeft.

Camryn hier 5 uur oud.

11 april 2011, Britt is al 8 dagen over tijd, we willen een mooie film maken van onze paardenmelkerij waar ook een bevalling op te zien zal zijn en we vinden Britt een mooie Irish cob om daarvoor te gebruiken, hopelijk laat ze van te voren goed zien wanneer ze van plan is te gaan bevallen zodat we Dhr. van Eersel (de man die de film maakt) kunnen bellen om het één en ander vast te leggen. Britt staat onder de camera met een best vol uier maar nog niet super vol en ook geen kegels. Toch zijn we best vaak wakker omdat we sinds 2 nachten weer 2 kerkuilen in de nieuwe kast hebben zitten en dit vinden we geweldig om te zien (zie onze pagina over de kerkuilen)dus steeds even kijken of ze er al weer in zitten want ze vliegen vaak op en neer, om half één komt er een uil de kast in en brengt een muis mee, laat die vallen in de kast en vliegt weer weg, ook Britt staat rustig te slapen en ook ik val weer in slaap. Om half drie wordt ik weer wakker en zie een uil op camera 4 die op het tussenschotje zichzelf zit te poetsen, dan kijk ik weer naar camera 2 en zie een veulentje om Britt heen lopen die naarstig op zoek is naar melk. Mijn hemel, net was er nog niets aan de hand en nu loopt er al een veulentje, ook de nageboorte is al gekomen en alles is verder ok met Britt en Brittekind, een mooi groot zwartbont merrieveulen met een zwart staartje, superrrrr.


We denken dat het ongeveer rond 1 uur á half 2 geboren moet zijn gezien het al zo vlot loopt.


We noemen haar Kerenza wat in het iers "love" betekent.


Kerenza hier ong. 10 uur oud

Britt is in 2012 op 30 maart uitgeteld maar laat nog niets zien aan haar uier, gekscherend zeggen we dat ze nog 12 dagen wacht tot 11 april omdat ze de laatste jaren heeft bewezen om steeds twee jaar op rij dezelfde datum uit te kiezen om te bevallen en inderdaad laat ze tot op die datum weinig zien behalve dat haar uier licht aan het groeien is, zo ook als ze op 11 april 's-avonds naar binnen gaat, helaas geen kegels en geen vol uier. Adri gaat zoals gewoonlijk s'-avonds voor we gaan slapen om een uur of half 10 even een rondje langs de paarden en de honden uitlaten als hij op onze melkplaats een pas geboren veulen aantreft. Ja hoor....... Britt heeft stiekum geveulend en meneertje is onder het hek door gerold. Gauw terug naar mama en pakken stro voor het hek zodat het niet weer kan gebeuren. Britt, Britt toch, nou ja over twee jaar hebben we het dus weer gemakkelijk dan weten we weer wanneer je gaat bevallen, dezelfde datum als volgend jaar!
Het is een prachtige zwartbonte hengst geworden met TWEE blauwe(maan-)ogen. SUPER MOOI en daarom ook noemen we hem "Gormley" wat in het iers "blue-eyed little one" betekend.

Gormley 11 uur oud en net buiten lekker aan het oefenen met rennen.

In 2013 is Britt ook uitgeteld op 30 maart maar wat er ook gebeurt, geen veulentje, de dagen gaan voorbij maar Britt is nog niks van plan, geen vol uier, geen kegels, soms een wat nattig speentje, zou het een kegeltje zijn, nee hoor weer niks, het weer werkt dit jaar ook niet echt mee, erg koud dus Britje denkt, baby zit daar goed, laat maar zitten. Half april wordt het weer eindelijk wat beter dus nu maar hopen dat we weer wat veulentjes krijgen. Het is inmiddels 17 april, Britt haar uier is redelijk gevult maar geen kegels te bekennen, als Adri om 10 uur nog even alle uitgetelde merries gaat bekijken en controleren op kegels valt wel op dat Britt erg onrustig is en haar stal erg nat maar geen kegels. Binnen gekomen gaan we naar bed en zetten de camera aan, Britt is gaan liggen, gaat plat liggen, gaat persen, he he eindelijk daar komen pootjes in zicht. Aankleden hoeven we ons niet want we zijn nog aangekleed dus camera pakken, laptop vast aanzetten, klompen aan en naar de stal, daar aangekomen zijn er 2 forse beentjes te zien en een koppie wat er al uit hangt. Omdat we Britt verstoren gaat ze staan maar vrij snel daarna ook weer liggen, één beentje is een stuk korter dan het andere dus trekken we ze recht zodat het makkelijker gaat voor Britt, nou nou, dit is wel een joekel hoor, om Britt te helpen moeten we toch flink meetrekken, maar dan na een paar persweeen wordt er een pracht van een zwartbont hengstveulen geboren, een beer van een kerel, helemaal wit met een mooi zwart koppie met mooie brede bles, net zo'n grappig bekkie als Gormley haar kind van vorig jaar. We noemen hem "Maxen" wat in het iers "great" betekend, natuurlijk omdat hij zo groot is.
Britt haar mooie zoon 1 minuut oud.

De bevalling is gelukkig super verlopen en dan gaan wij ervan uit dat de rest ook wel goed komt, niets is minder waar, deze mooie grote jongen lijkt heel de nacht te drinken (zien we op de camera in onze slaapkamer) en ook de nageboorte is er bij Britt zo uit dus we kunnen die nacht lekker slapen. Als Adri 's-morgens gaat voeren ziet hij dat Maxen wel aan het uier zuigt maar niet aan de speen, net als Kelcy zuigt hij aan de buitenkant van het uier. Dat is niet best want hij is al om 10 uur geboren gisteravond en hij moet eigenlijk de biest binnen 6 uur op hebben want alleen dan kunnen de antistoffen nog de darmwand passeren, gauw melken we Britt en geven Maxen de melk, wel valt ons op dat de melk vrij waterig is. Heel de verdere dag zijn we met Maxen bezig om hem te leren dat hij toch echt de speen moet hebben en niet de zijkant van het uier en tegen een uur of 6 's-avonds weet hij eindelijk zelf de speen te vinden en drinkt, he he, geen geëmmer meer met die fles (tussendoor hebben we er natuurlijk wel voor gezorgd dat hij melk binnen kreeg) want meneer kan het nu zelf. Gelukkig, ook dit is weer goed gekomen, helaas, de volgende dag heeft Maxen een dikke kogel en gebruikt zijn achterbeentje niet goed, we doen Britt en Maxen het veulenweitje in zodat hij een steverige ondergrond heeft dan in de stal maar hoe verder de dag vorderd hoe moeilijker Maxen gaat lopen, o je, niet goed. Die middag worden er drie jaarlinghengstjes geruind dus als dat klaar is laten we ook Maxen even door de dierenarts bekijken, van zijn verhaal schrikken we wel. Omdat Maxen de biest niet op tijd op heeft én Britt haar biest ook niet goed was heeft hij weinig weerstand, nu is de dierenarts bang dat er misschien via zijn navel een bacterie op zijn kogelgewricht is geslagen, als dat zo is dan ziet het er niet best uit en moet het gewricht op de kliniek gespoeld worden. De dierenarts neemt 2 bloedmonsters af om te controleren of er een ontsteking zit en hoe het gesteld is met zijn weerstand. Na een uurtje krijgen we de uitslag al: de ontsteking valt gelukkig nu nog mee maar de weerstand is absoluut niet goed, als 8 goed is en 2 superslecht dan had Maxen minder dan 2. En nu?? De volgende dag krijgt Maxen een plasma infuus wat zijn weerstand direct op 8 terug zal brengen dus dan is dat weer ok. Omdat de ontsteking mee viel proberen we het eerst met antibiotica op te lossen dat hij zijn beentje weer gaat gebruiken en dat gaat gelukkig steeds beter, de volgende dag loopt hij er al weer voorzichtig mee en twee dagen later, huppelt en rent Maxen weer door de wei, helemaal blij. Misschien had Britt er per ongeluk op gestaan en dat het daarom wat dikker was geworden maar het hoefde gelukkig niet gespoeld te worden. Met onze neus weer eens op de feiten gedrukt zullen we voortaan toch maar even met onze eigen ogen gaan checken of het veulen wel echt drinkt in plaats van op de camera te vertrouwen.

In 2014 is Britt uitgerekend op 12 juni, maar half mei gaat Britt haar uier al aardig groeien dus gaat ze vast 's-nachts onder de camera. Vanaf begin juni heeft ze kleine kegeltjes, nog niet de goede kleur maar toch, het zal niet lang meer duren. Iedere dag heeft ze dan kleine en dan weer grotere kegels, niet de goede kleur, worden ze nu geler of toch weer niet. Op 6 juni moeten we 's-morgens Thaisme naar haar nieuwe eigenaar brengen dus gaan we om een uur of half 10 met Thaisme op weg naar Delfgauw, de reis verloopt voorspoedig, Thaisme is super braaf. Als we er bijna zijn krijgen we bericht van thuis (Nienke en Lea-Nada zijn op de bonte hoeve) dat Britt ineens bevallen is en het kind huppeld al vrolijk rond. Het is wel een super groot kind weten ze ons al gauw te vertellen dus maar goed dat alles goed is gegaan. Natuurlijk, ons Britteke moet het weer doen als we er niet zijn maar gelukkig zijn Nienke en Lea-Nada ook al aardig ervaren en we vragen ze om Britt en haar kind even op stal te zetten want de nageboorte is nog niet gekomen, ook vragen we of ze wat van Britt haar biest willen melken zodat we de kleur kunnen zien en niet hetzelfde probleem van vorig jaar krijgen, als haar biest namelijk weer niet goed zou zijn moeten we dit nieuwe veulen goede biest geven die we van Rowena ingevroren hebben. Zo gezegd zo gedaan, Nienke melkt Britt als een voleerd paardenmelker en zet de melk in de koeling. Eerst heeft het veulen nog moeite de tepel te vinden maar al gauw heeft hij (met wat hulp van de dames) de melktap toch gevonden gelukkig. Helaas komt de nageboorte toch nog niet los. Als we thuis komen krijgt Britt van ons een spuitje en na enkele uren komt dan toch eindelijk de nageboorte ook los. We hebben de melk die Nienke gemolken had bekeken en die is gelukkig prachtig donker geel en lekker dik, mooi zo nu wel goede biest dus, ook deze melk geven we nog aan het veulen zodat hij een goede weerstand kan opbouwen. Gelukkig is alles dan toch weer goed gekomen ookal waren we er niet bij, dank jullie wel dames. We geven hem de naam "Ollmhór" dat betekend in het iers: reusachtig, enorm. Natuurlijk omdat het zo'n enorm groot veulen is.
Britt haar reus 24 uur oud.In 2015 is Britt uitgeteld op 29 juni maar al veel eerder begint haar uier te groeien dus staat ze s-nachts onder de camera. Alles blijft lekker rustig maar op 21 juni heeft ze super kleine kegeltjes aan haar uier, in de gaten houden maar ook de volgende nacht gebeurt er niets. Op 22 juni hebben we een verjaardag dus zetten we voor de zekerheid Britt op stal onder de camera met de laptop aan met Britt in beeld zodat we haar ook in de huiskamer goed in de gaten kunnen houden. Alles blijft rustig, ook als we 's-avonds laat naar bed gaan. Als we rond een uur of 1 wakker zijn en kijken staat Britt lekker te eten maar om 2 uur is ze erg onrustig en loopt maar heen en weer, als ze zich omdraait zien we een groot vlies al hangen. Ow je, ze is al bevallen maar waar is haar kind?? Gauw aankleden en naar de stal, en inderdaad daar vinden we haar kind, buiten de stal, onder het hek door gerold. Gauw de baby bij Britt gelegd die al snel opstaat en gaat drinken, ook de nageboorte wordt al snel geboren. Alles weer goed gegaan gelukkig. Het is een prachtig mooi hengstveulen met 2 blauwe ogen. We noemen hem "Gormain" wat in het iers "blauw" betekend, dit natuurlijk vanwege zijn mooie blauwe ogen.

Britt met haar baby in de wei, 4 dagen oud.

In 2015 hebben we Britt een keertje niet gedekt en kreeg ze een jaartje vrij (ik weet niet of Britt dat wel zo fijn vond want ze is altijd gek op baby's) dus hebben we haar in 2016 weer gedekt met Jordy, ze is 4 april 2017 uitgerekend.

Britt groeit al lekker begin april 2017 en op 7 april gaat ze met kegeltjes samen met Rosie en Madra de weide op maar ze is nog niet echt van plan om te gaan bevallen, we houden haar de hele avond en nacht in de gaten maar Britje staat lekker rustig te eten. De volgende dag gaat ze dan ook maar weer met kegels de weide op en we blijven haar in de gaten houden. 's-Avonds weer op stal en nu wordt ze wel onrustig en tegen een uur of 8 gaat ze liggen en begint te persen. Op naar de stal. Daar aangekomen wordt een een mooi merrietje geboren. Ze krijgt de naam "Bryana", mooie naam voor een mooi meisje. In het iers betekend dit "sterk", ze heeft een prachtig mooi voorkomen dus dat beloofd een sterk meisje te worden.

Bryana hier 3 weekjes oud.

In 2018 is Britt uitgeteld op 20 september maar al eerder begint haar uier goed te groeien. Op 12 september heeft ze zelfs al kleine kegeltjes maar haar uier zit nog niet vol. Dan, 0p 18 september heeft ze wel een vol uier en grotere kegels, we hielden ze al in de gaten maar nu nog beter natuurlijk. 's-Avonds op stal is ze echter heel rustig en staat lekker te eten. Toch zit het me niet lekker en ik ga om een uur of 9 's-avonds toch maar even naar de stal om te kijken of ze al onrustiger wordt en misschien staat te zweten en wat schetst mijn verbazing........ er loopt al een super mooi merrieveulen bij. Nou Britt, knap gedaan hoor maar we hadden je best willen helpen hoor. Sanne geeft haar de naam "Lily" wat in het iers "Lelie" betekend. Een lelie is een prachtige bloem net zoals dit prachtige merrieveulen.

Kleine Lily hier 1 week oud.