"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Cailin

EERSTE PREMIECailin april 2014

Cailin is het eerste veulen dat bij ons geboren is en wel op 11 mei 2005. Haar moeder is Amber en Amber was al drachtig van sterhengst Maestro toen wij haar kochten. Als Cailin volwassen is wordt ze door het ICS stamboek gekeurd en krijgt ze met 143,5 punten een knalhoge tweede premie (144 zou een eerste premie geweest zijn) Goed gedaan Cailin.

Wij hebben haar Cailin genoemd, dit betekend in het iers " meisje ".Cailin en haar vaste verzorgster Lotte april 2014.

En dan is het eindelijk zover als Cailin op 29 maart 2008 's avonds de camerastal in mag hangen er kleine kegeltjes aan haar uier, dat wordt goed opletten vannacht en weinig slaap (leuk, de klok wordt ook nog eens een uur vooruit gezet deze nacht). Geeft niets hoor Cailin we helpen je wel met je eerste bevalling, en dan op 01:45 uur is het zover, Cailin ligt, gaat staan, weer liggen enz. Aankleden dus en na even gewacht te hebben zien we de pootjes verschijnen, gauw er naartoe. Binnen een minuut zijn we er, oef wat een stevige beentjes dus maar even helpen. Cailin alleen had er best moeite mee maar na haar geholpen te hebben was het veulen toch nog snel geboren. Cailin is moe en blijft nog even lekker liggen maar als ze overeind komt is ze maar wat trots op haar zoon. Wat een verrassing, de ouders van Cailin: Amber, bruinbont en Maestro, zwartbont, samen met Zidane, zijn ouders Sheila, zwartbont en Subliem zwartbont geeft een prachtig VOSKLEURIG hengstveulen. Wat is dit ras toch mooi om te fokken, iedere bevalling blijft een grote verrassing wat voor veulen eruit komt. We zijn erg blij met dit mooie hengstje, we noemen hem ROGAN wat in het iers "rood van haar" betekend.
Rogan pas geboren
Rogan bij zijn nieuwe baasje, 5 jr oud.
  

09 april 2009: Cailin houdt dit jaar haar kleintje lekker lang voor zich alleen, bijna 4 weken te laat en ons in spanning achterlatend wordt haar veulen dan eindelijk geboren. We hebben 1 camera en 4 merries die over tijd zijn, de één met een groot uier de andere met een klein uier maar niemand met kegels, "wie gaat er vannacht onder de camera?", op 09 april is dat Teagan maar natuurlijk wel zo'n 4 keer per nacht even bij de rest kijken. 22:00 uur: niets aan de hand, 24:00 uur: niets aan de hand, 02:00 uur (het is inmiddels dus 10 april geworden), niets aan de hand, en dan komen we om 03:30 uur weer kijken en daar ligt dan een prachtig veulentje bij Cailin, hij kan nog net niet zelf staan en Cailin haar nageboorte is al geboren, we denken dat de kleine spruit ongeveer om 02:30 geboren moet zijn, een snelle bevalling dus en gelukkig is alles goed gegaan. Nu nog een naam, Bangi is leuk, dit betekend "held" in het iers, we hebben er dus weer een kleine held bij.

Bangi 1 dag oud en na een paar dagen


Bangi is in 2012 verkocht en bij hele lieve mensen terecht gekomen die echt van alles met hem ondernemen, van dressuur tot heerlijk naar het bos en het strand, we zijn echt blij dat hij zo'n leuk thuis heeft gevonden en wensen hem en zijn eigenaar heel veel plezier met elkaar toe.


Bangi bij zijn nieuwe eigenaar, 4 jaar oud.


10 mei 2010, als we 's-avonds Cailin binnen zetten heeft ze super grote kegels die allebei de slotgaten bedekt, we hebben eigenlijk een verjaardagsfeest dus we besluiten op tijd te gaan (de kinderen houden via de camera Cailin in de gaten en zouden ons bellen als ze veranderde) zodat we ook weer op tijd naar huis kunnen om bij de bevalling te zijn. Als we thuis komen is Cailin onrustig en weet geen 10 minuten stil te staan dus in de gaten houden maar. De nacht gaat gewoon door en om een uur of 12 gaat ze met haar voorbenen over de grond schrapen om een plekje te zoeken om te gaan liggen, maar ze gaat NIET liggen en zo gaat de nacht gewoon weer verder, af en toe een hazenslaapje en de wekker er ook maar bij zetten zodat we niet te lang in slaap zouden vallen maar de nacht gaat gewoon weer verder en als het morgen is geworden heeft ze nog steeds super grote kegels maar nog geen veulen. We wachten dus maar verder af, zou ze het overdag doen??

Nee ze doet het dus niet overdag, we hebben ze voor in de veulenweide gehouden zodat we ze goed konden zien en ze is erg onrustig en wil veel liever naar achter naar de andere merries. Vroeg in de middag zetten we ze weer op stal en ze blijft de hele middag onrustig maar is niet van plan te gaan liggen, ook 's-avonds, wil ze eigenlijk liever de stal uit klimmen over de voerbak heen dan dat ze rustig gaat liggen, we beginnen ons een beetje zorgen te maken, zou alles wel goed zijn normaal gesproken is onze Cail altijd zo rustig en nu doet ze wel heel zot, alsof ze al geveulend heeft en haar veulen buiten loopt of zo. We gaan om een uur of 10 even bij haar kijken of alles verder wel ok is en ze kijkt ons aan van "doe dan iets", maar wát moeten we dan doen, even bij haar gezeten waar ze toch wel rustiger van werd maar na een tijdje toch maar weer naar binnen. En dan EINDELIJK gaat ze liggen, of toch maar weer niet, ja toch maar wel en ze begint te persen, HE HE. Om kwart voor 11 wordt er een prachtig hengst veulen geboren, nou Cailin volgende keer niet meer zo zot doen hoor, het is een mooi kind, niks om je voor te schamen dat je het binnen wilde houden hoor. Bij paarden is het zo dat de bevalling in samenwerking met het veulen moet gebeuren anders lukt de bevalling niet, als het veulen zich bijvoorbeeld niet strekt kan het veulen onmogelijk geboren worden. Misschien was het in Cailin's geval wel zo dat het veulen zich pas laat strekte en dat daardoor haar bevalling (de onrust voor het persen) zo lang geduurd heeft. Het is een groot veulen met lange benen, best moeilijk om te strekken dus maar het is toch gelukt, knap gedaan hoor, allebei. We noemen het veulen Garvey wat in het iers "peace after struggle" betekend, geboren worden was in dit geval een hele klus maar als het gelukt is kan je daarna lekker uitrusten.

Garvey, 1 minuut oud.

In 2011 is Cailin uitgeteld op 10 juni net als Kyra maar Kyra heeft al op 1 juni stiekem haar veulen gekregen en Cailin is waarempel ook al op 9 juni aan het kegelen, mooie dikke waskegels wel te verstaan ze staat dus vanzelfsprekend onder de camera maar helaas net als vorig jaar gebeurt er die nacht niets en gaat ze de volgende dag mét kegels weer naar buiten. Ook buiten gebeurt er niets, ze gaat wel geregeld een keertje lekker liggen in het gras maar daar blijft het ook bij dus komt ze 's-avonds weer met nog dezelfde kegels op stal maar ook deze nacht gebeurt er niets. Op 11 juni gaat ze dus 's-morgens weer met kegels naar buiten, het is zaterdag dus zijn er lekker veel verzorg meiden bij ons die haar mee in de gaten houden, haar staart wordt ook vast ingevlochten voor het geval dat ze toch gaat bevallen, 's-middags komt Jeanine vertellen dat de melk nu uit haar uier druppelt en zelfs heel de binnenkant van haar achterbenen zit onder de melk. Nou Cailin dit kan je toch niet veel langer meer tegen houden of wel soms??
's-Avonds dus weer naar binnen en als we (nu al vroeg in de avond want we moeten eigenlijk naar een verjaardag) op de camera kijken zien we Cailin heel onrustig in haar stal op en neer lopen en over de grond schrapen met haar voorbeen. Adri gaat naar de verjaardag (de buren dus niet ver weg) en Conny kan zo Cailin in de gaten houden. Ook bellen we de man die voor ons een film maakt over onze paardenmelkerij (Dhr. van Eersel) omdat het nog steeds niet gelukt is dit jaar om een bevalling te filmen, het is nu nog vroeg op de avond dus wie weet doet ze het op tijd. Dhr. van Eersel heeft ook visite dus eigenlijk weinig tijd dus spreken we af dat we hem bellen als Cailin daadwerkelijk gaat beginnen en hopen dan dat hij nog op tijd bij ons is want soms gaat het snel. Cailin blijft onrustig en schraapt met haar voorbeen, gaat steeds "bijna" liggen maar toch net weer niet en zo gaat er één á anderhalf uur voorbij en dan........ hé hé madam gaat liggen. Gauw Dhr. van Eersel bellen en ook Adri die gauw naar huis komt. Gelukkig is Dhr. van Eersel op tijd en kan gelijk beginnen met filmen, de hele geboorte wordt vastgelegd inclusief dat de kleine gaat staan (meer verklap ik er niet over, het is een prachtige film en u bent welkom om hem bij ons tezijnertijd te komen bekijken tijdens een excursie)
Maar......de bevalling is dus heel goed verlopen en het is een prachtige zwarte hengst geworden met een hele mooie bles en twee witte voeten en twee hoge witte sokken. Hij is om tien over tien 's-avonds geboren. Prachtig Cailin. Omdat Cailin Lotte haar paard is mag zij een naam verzinnen voor deze kanjer, ze kiest de naam "Darcy" wat in het iers "donker van haar" betekend, uitleg hoeft hier verder niet bij neem ik aan aangezien hij zwart is, best wel "donker" dus.

Cailin en Darcy ongeveer anderhalf uur oud.

In 2012 is Cailin uitgeteld op 5 augustus maar al veel eerder (eind juni) begint haar buik en uier flink te groeien, ze mag nog lekker buiten blijven en hoeft nog niet onder de camera want het duurt toch nog dik een maand voordat ze is uitgeteld. Maar dan, op 6 juli als Lotte en Nienke bij ons zijn om te rijden komen ze gauw binnen vertellen dat Cailin een veulen heeft, een mooie zwarte, gauw met ze mee dus om de kleine nieuwe aanwinst te bewonderen, en ja hoor daar ligt een prachtig zwart merrie veulentje, nou nou Cailin dat is wel een beetje veel te vroeg hé, een maand, maar ja gelukkig is het kleine meisje gezond en met Cailin zelf is ook alles goed. Lotte heeft de naam "Ciara" voor haar uitgekozen, dit betekend "donker van kleur", omdat ze zwart is met achter 2 mooie witte sokken. In haar eerste week had ze wel een beetje (veel) pech. Onze Cheana was een beetje chagerijnig (achteraf bleek dat ook zij bijna ging bevallen) en toen Ciara even te dicht bij haar kwam joeg ze Ciara weg waardoor ze kwam te vallen, dit was zo'n nare smak dat ze daarna een dik enkeltje had aan haar voorbeen, ze steunt er gelukkig wel goed op maar toch waren we er een paar dagen later niet helemaal gerust op omdat ook haar hakken en kogels wat dik begonnen te worden dus toch maar even de dierenarts ernaar laten kijken, die was bang voor een bacterie op de gewrichten omdat er ook een klein wondje zat en ze had ook koorts, ze kreeg daar gelijk medicijnen voor en een paar uur na haar eerste medicijn zagen we haar opknappen en zelfs al weer een beetje huppelen door de weide, het opknappen zette gelukkig door en ze is uitgegroeit tot een prachtig mooi merrietje.

Cailin en haar meisje 1 dag oud.

In 2014 is Cailin uitgerekend op 24 augustus maar op 13 augustus heeft ze al mooie kegels aan haar uier hangen, dus op stal en camera aan, op stal is ze echter in het begin heel rustig en pas tegen 11 uur wordt ze wat onrustiger maar later staat ze toch weer rustig te eten, we dutten af en toe in en worden weer wakker, om twee uur is ze eindelijk gaan liggen, gaat weer staan en weer liggen. Gauw aangekleed en even helpen maar. Eén beentje zit wat verder naar achteren dus dat er maar even bij getrokken, toen dat eenmaal goed zat werd er een prachtige voskleurige merrie geboren. Goed gedaan Cailin, eindelijk weer een merrie dit jaar, nummer 4 van de 14 veulens!
Lotte heeft haar de naam "Moreen" gegeven, dit betekend in het iers "groot", niet omdat ze klein is natuurlijk dat begrijpt u wel, dit wordt een mooie grote dame.
Moreen, 6 uurtjes jong.

In 2015 is Cailin uitgerekend begin september en het ziet er al gauw naar uit dat ze rond die tijd wel zal gaan bevallen, haar uier groeit lekker en zo ook haar buik. Op 5 september heeft ze 's-morgens hele kleine kegeltjes aan haar uier hangen en als ze 's-avonds binnen komt zijn ze een stuk groter. We hebben 's-avonds een familiefeest met barbeque en we houden haar goed in de gaten, ze heeft het warm en is ietwat onrustig. Om 23:00 uur is het feest afgelopen en we gaan naar bed met de camera aan. Cailin loopt onrustig rondjes in haar stal, schraapt af en toe met haar been over de stalvloer en gaat vaak liggen. Toch weet ze het nog tegen te houden tot half 2, dan gaat ze liggen en gaat persen, staan, liggen, staan, liggen. Aankleden dus en naar de stal, daar aangekomen wordt het veulen net geboren, het is er al bijna helemaal uit op de achterbenen na. Als we gaan kijken en constateren dat we er een prachtige merrie bij hebben gaat Cailin vrij abrupt staan en de vliezen breken af, dit vinden wij altijd jammer omdat dan de zwaartekracht niet meer meehelpt met het geboren worden van de nageboorte maar ja het is gebeurd en daar is niks aan te veranderen. Wel verzwaren we het kleine stukje vlies wat er nog wel uithangt een beetje en in de gaten houden maar. Maar wat er ook gebeurd de nageboorte wil er niet uit, Cailin is erg onrustig, gaat vaak liggen en persen en het veulen gaat drinken terwijl Cailin ligt, ok, goed dat het veulen drinkt maar niet echt normaal. 's-morgens bellen we gelijk de dierenarts en die komt gelijk. Hij pelt de nageboorte eraf en constateerd dat hij erg vast zit van voor tot achter, een heel werkje wat voor Cailin niet prettig is. Na een half uurtje is het er gelukkig af en Cailin wordt nog even na gespoeld, gelukkig is het spoelwater goed helder en komt er verder niet veel rommel mee. Als dit alles achter de rug is is Cailin gelijk een stuk rustiger en mag van de dierenarts lekker de wei op.

Cailin met haar meisje in de wei 16 uur jong.

In 2015 heeft ze zo'n laat veulen (september) dat we Cailin niet meer dekken. Ze wordt in 2016 in het voorjaar gedekt door onze nieuwe goed gekeurde dekhengst Maxen en hopen begin 2017 een mooi veulentje van hen te mogen krijgen.

Cailin is uitgeteld op 23 maart maar het weer zit niet echt mee en Cailin denkt: ik hou mijn kindje nog even lekker voor mezelf. Dan op 10 april heeft Cailin s'-morgens super grote kegels. We houden haar de hele dag goed in de gaten maar Cailin is lekker aan het grazen en verder gebeurt er niks. 's-avonds maar weer onder de camera en vanaf half 8 wordt ze toch wel onrustig en begint rondjes te lopen in haar stal. Half 9 wil ze steeds gaan liggen, schrapen met de voorbenen maar blijft toch weer staan. Om kwart voor 9 gaat ze dan eindelijk liggen en begint ze te persen. Kort daarna wordt er een prachtig voskleurig merrietje geboren. Wat een knap kindje weer Cailin!! Lotte geeft haar de naam Keely, in het iers betekend dit "beeldschoon", waarom voor deze naam gekozen is hoeft geen uitleg toch??

Keely hier 3 weken oud.

In 2018 is Cailin uitgeteld op 17 april, ze was gedekt door onze nieuw goedgekeurde hengst Maxen, haar uier groeit lekker maar verder nog niks spannends. Dan op 28 april heeft ze grote kegels en haar uier staat strak. Als we haar 's-avonds binnen zetten is ze in eerste instantie heel rustig maar later gaat ze steeds liggen, dan weer staan, dan weer liggen, staan, liggen, staan maar verder gebeurd er niks. Na een half uur zagen we terwijl ze lag toch ineens pootjes tevoorschijn komen en geeft ze ons weer een prachtig voskleurig hengstje. Lotte geeft hem de naam Neall wat in het iers "hoorn/kampioen" betekend." Cailin, dit is weer een erg mooi veulentje hoor, knap gedaan.

Neall hier 5 weken oud.