"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Kady

STERMERRIE eerste premie   VERKOCHT

 
Dit is Kady van de bonte hoeve, het was het eerste kindje van Cheana (vandaar haar naam, Kady betekend in het iers namelijk eerste kind). Kady is een mooie grove merrie met mooie gangen.

 

 
Kady met haar vaste verzorgster Lotje

In 2010 hebben we Kady gedekt met Hilko en we hopen op een mooi veulen van haar in 2011, ze is uitgeteld op 26 mei.
Zoals gewoonlijk staat ook Kady al een paar weken voordat ze is uitgeteld onder de camera om vast aan de stal te wennen en zo zodat op het moment van bevallen alles heel gewoon voor haar is. Als we ze binnen zetten controleren we het uier en beslissen zodoende of het spannend wordt 's-nachts of niet en iedere avond als ze binnen komt is het nog niet spannend en slapen dan ook lekker, af en toe een oog op de camera maar Kady staat lekker te eten of ligt languit (net als wij) te slapen.
Maar dan........ op 24 mei 2011 om ongeveer 04:45 uur ligt daar ineens een veulen in de stal bij Kady, een prachtig bruinbont merrietje die al probeert om op te staan met die lange benen, Kady staat er heel relaxed bij te kijken alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Als we bij haar gaan kijken gaat het veulen al staan en gaat op zoek naar het uier maar kan de tepel nog niet echt vinden, niet zo erg dat komt wel goed. Maar een paar uur later zien we ze wel vaak bij het uier sabbelen maar drinken ho maar, ze zit maar op haar tong te sabbelen en pakt de speen van Kady niet, hierdoor is bij Kady ook de nageboorte nog niet geboren dus bellen we de dierenarts want die nageboorte moet er nu toch ook af. Als de dierenarts komt dan krijgt Kady een infuus wat ervoor zorgt dat de nageboorte loslaat en zo kan de dierenarts de nageboorte eruit halen. Al dit werk gaat voorspoedig en Kady laat alles goed toe, ze wordt alleen een beetje zenuwachtig als haar veulen te ver weg loopt. De dierenarts vindt het nu echter toch ook wel tijd worden dat het veulen de nodige biest binnenkrijgt dus omdat hij er nu toch is besluiten we om Kady maar te melken zodat de dierenarts de melk via een neussonde bij het veulen naar binnen kan brengen. Kady is alleen nog nooit gemolken maar ook dit is voor haar iets alsof ze niet anders gewend is en ze laat de melk goed los, de dierenarts geeft de melk via de sonde aan het veulen en zo heeft ze de broodnodige biest toch binnen. Nu moeten wij er wel goed op letten dat ze zelf gaat drinken, ze zoekt nog steeds maar zuigt alleen op haar eigen tong.
Een uurtje later kijken we weer bij moeder en kind maar nog steeds staat de kleine madam op haar tong te sabbelen, we melken Kady maar weer en doen de melk in een fles, als we proberen om haar de fles te geven stribbelt ze gigantisch tegen en houdt de kaken op elkaar en slikt niks door, hé dat werkt dus ook weer niet, als we ze weer los laten gaat ze weer metteen op zoek naar het uier van Kady dus gaan wij aan de andere kant zitten en bieden haar de speen van de fles aan die ze gretig pakt en in één teug leeg drinkt, gelukkig, zodoende heeft ze niet in de gaten dat de melk van ons kwam en ze is beloont voor het zoeken bij het uier. We hebben deze middag een excursie dus nu kunnen we die mooi doen dan kijken we over een uur wel weer bij de kersverse moeder met kind. Als we na de excursie gaan kijken zien we wel dat ze te tepel nu gevonden heeft maar ze zuigt er niet aan ze sabbelt alleen maar wat. Dus daar gaan we maar weer, Kady melken, melk in de fles, veulen naar het uier brengen, fles erbij houden maar............ het veulen pakt niet de speen van de fles maar de speen van Kady en zuigt er nu wel hard aan,  EINDELIJK, we proberen toch nog of ze de fles leeg wil drinken want anders gaat de belangrijke biest verloren en dat is ook zonde maar nee hoor die vieze speen hoeft madam niet meer de speen van Kady is veel lekkerder met melk van de goede temeratuur. Geeft helemaal niks we zijn veel te blij dat ze nu drinkt en we besluiten dat we de biest maar invriezen, wie weet kunnen we er ooit iemand of onszelf blij mee maken.
's-Avonds komt Lotje natuurlijk gelijk kijken bij haar kind en ze vind haar prachtig (net als wij natuurlijk), we houden ze ook 's-avonds goed in de gaten en ja hoor ze heeft nu helemaal door hoe ze drinken moet en dat doet ze dan ook veel en vaak, om de schade in te halen.  EIND GOED AL GOED!!
Lotje mocht een naam verzinnen en het is "Doreen" geworden wat in het iers "sukkeltje" betekend, want een beetje een "sukkel" was ze wel natuurlijk als je niet eens de melk bij je eigen moeder kunt vinden. Leuke naam Lotje.


 Kady met haar veulen een paar uur oud.

In 2012 is Kady uitgerekend op 5 augustus maar haar uier is al veel eerder vol, iedere nacht gaat ze op stal en Kady staat rustig te eten en gaat zo af en toe liggen. Zo ook de nacht van 29 op 30 juli, ze staat lekker op stal en staat rustig te eten, wij slapen lekker en kijken een keer of wat 's-nachts op de camera die aan staat maar alles is rustig op stal. Als Adri 's-morgens om 7 uur de paarden gaat voeren ziet hij een hek nogal schuin staan en verbaast gaat hij even kijken hoe dat kan, waarempel daar staat een mooi zwartbont hengstveulentje klem tussen. Kady heeft vanacht dus een veulen gekregen en vond het helemaal niet de moeite waard om te gaan stressen als haar kind de stal verlaat zodat wij hadden kunnen zien dat er wat aan de hand was in de stal. Maar goed kind weer met moeder herenigd maar kind gaat nog niet drinken maar zet zich weer vast in een ander hek. Dit zien wij op de camera en doen hem weer goed maar meneer gaat niet echt zoeken bij het uier alleen wil hij de stal maar uit. We proberen Kady te melken maar die laat de melk niet los, we proberen het veulen richting uier te duwen maar die stribbelt alleen maar tegen, en nu......? Het hele kleine beetje melk wat Kady gaf in een fles gedaan en aan het veulen gegeven, nu sabbelt hij op mijn vinger en kan ik zijn koppie toch richtig uier krijgen en dan pakt hij de speen van Kady over en zuigt eraan. Hij pakt nu de spenen goed maar het lijkt net of Kady de melk niet los laat, normaal gesproken zie je melk langs het bekkie op de grond druppen maar nu niet en we kunnen ook niet goed zien of hij wel slikt. Van alle inspanning is hij nu moe geworden en gaat slapen, laat maar even we kijken zo wel verder, hij weet nu in ieder geval het uier te vinden en dan zal het wel goed komen. En inderdaad is het helemaal goed gekomen, hij drinkt lekker en groeit goed. Lotje heeft de naam "Sweeney" voor hem bedacht, dit betekend in het iers: "kleine held".

Kady met haar mooie zoon.  

Sweeney is verkocht naar Rusland, hiernaast een foto op zijn 
nieuwe adres in Rusland.

In 2013 is Kady uitgeteld op 13 juli maar haar uier begint eind juni al flink te groeien en dat zet ook lekker door dus gaat ze lekker iedere nacht op stal. Op 10 juli zetten we haar ook 's-avonds op stal en het uier zit nu al best vol, ze zou het zomaar kunnen doen. Verschillende keren wordt ik wakker die nacht en uiteindelijk om een uur of 2 zie ik Kady gaan liggen en weer gaan staan en weer gaan liggen ook ziet ze er erg nat uit. Gauw naar de stal en inderdaad daar steken 2 dikke pootjes naar buiten, helaas is Kady weer gaan staan en als ze nu gaat liggen gaat ze met haar billen tegen de muur liggen, zo gaat dat niet Ke dus ik werk ze maar omhoog, staand perst ze verder en nu komt ook het hoofdje tevoorschijn, mooi zo, Kady gaat weer liggen maar weer met haar kont vlak bij de muur, toe nou Kady zo kan ik je niet helpen en dit is wel nodig want één pootje is een stuk korter dan het andere en hoe ze ook perst het komt niet verder, die moet ik dus wel even gelijk trekken. Weer Kady overeind geholpen en nu maar even het halster aangedaan zodat ik ze een beetje bij de muur vandaan kan houden maar ja, soms zijn paarden eigenwijs en Kady heeft zoiets van ja, als ik ga liggen werk je me toch weer overeind dus dan blijf ik maar staan. Daar staan we dan. Uiteindelijk gaat ze toch maar weer liggen, nu wel met haar billen vrij en kan ik het tweede pootje even lang trekken, dan wordt er in 2 persweeen een mooi hengstveulen geboren, goed zo Kady, mooi op tijd 02:20 uur, 11 juli 2013, weer een mooie zoon erbij. Bij Kady gauw de nageboorte opgeknoopt en gemolken, het veulen de melk gegeven en dan gauw naar binnen om deze nieuwe aanwinst op de site te zetten. Lotje heeft de naam "Kylan" voor hem verzonnen het betekend:"een plaatsnaam die refereerd aan een bos van een kerk" gewoon omdat het een leuke naam is.
 Kady's kindje 5 minuten oud

In 2014 is Kady uitgerekend op 24 juni en tegen die datum groeit haar uier al lekker, op 20 juni zit het al aardig vol, als we dan ook s'-avonds de camera aanzetten zien we dat Kady best onrustig is en haar kont tegen de muur drukt en rondjes loopt. Om half één zien we ze liggen en steeds omkijken naar haar achterste. Gauw aankleden en kijken maar (haar kont is net buiten beeld van de camera). In de stal aangekomen ligt daar een prachtig net geboren zwartbonte hengst en zijn benen zijn nog niet eens geboren. Kady ligt ook nog even lekker na te genieten en uit te rusten. Ik pak de fles en ga Kady al liggend melken zodat we het veulen de nodige biest vast kunnen geven, Kady blijft lekker liggen en de fles is zo gevuld. Ook het veulen heeft daar best zin in en drinkt de gemolken 300 ml in één teug op. Mooi zo dat kan zijn werk vast doen, nog even een knoop in de nageboorte leggen en ik kan de kleine spruit op de site gaan zetten en ondertussen hopen dat de nageboorte ook snel komt bij Kady. Een goed uur later is ook de nageboorte gekomen dus alles is gelukkig weer goed gegaan. Het is weer een reus geworden, echt een knappe vent. We noemen onze nieuwe aanwinst "Daran", dit betekend in het iers "groot" omdat hij weer zo groot is net als zo veel veulens dit jaar.

 Kady wast haar pasgeboren zoon Daran.