"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Kyra

1ste   premie STER PREFERENT MERRIE  

  Kyra sept. 2009                 

Kyra is een mooie zwarte merrie die wij gekocht hebben op de paardenmarkt in Hedel in 2005, ze was toen 5 maanden oud. Haar moeder is ICS merrie Dana 2. Het is wel grappig hoe ze bij ons terecht is gekomen, zoals hierboven gemeld hebben wij ze gekocht op de paardenmarkt in Hedel maar ze is (heus waar) geboren in ons dorp Sprang - Capelle, bij bekenden van ons, die man had haar verkocht aan een handelaar uit Netersel, die had haar weer doorverkocht aan een handelaar uit Haghorst en deze handelaar nam haar mee naar Hedel alwaar wij haar gekocht hebben. Wat een reis voor nog een jong veulen om dan weer in je geboortedorp uit te komen maar we zijn nog steeds erg blij met haar. We hebben haar Kyra genoemd omdat dat "donker" betekend in het iers.

Kyra is gedekt door Maestro en drachtig gescand. wij hopen in april 2009 van haar een mooi veulen te krijgen.

11 April 2009. Nog twee merries die tegelijk zouden kunnen bevallen, wie gaat er onder de camera? Allebei de uiers zijn hetzelfde en geen kegels maar als we ze om een uur of 7 naar binnen willen doen zweet Kyra ontzettend dus mag die onder de camera. Gedurende de avond blijft ze knap zweten en is wat onrustig. Op een gegeven moment wil ze steeds gaan zitten en zakt hurkend door haar achterbenen maar gaat niet liggen. Vreemd, nog niet eerder meegemaakt, opletten dus. Na ongeveer een half uurtje gaat ze toch liggen en zien we de hoefjes verschijnen, rap naar de stal dus. Daar aangekomen gaat ze weer staan en weer liggen maar perst niet echt goed mee. Even gevoeld of er wel 2 beentjes zijn en een hoofdje en dat was gelukkig en nog maar even gewacht. Kyra gaat weer liggen maar wil nog steeds niet goed persen dus trekken we maar wat mee aan de beentjes, heel langzaam begint nu ook het hoofdje te komen en Kyra doet erg haar best, best moeilijk hoor zo'n eerste bevalling, rustig maar meisje we helpen je wel hoor, dan kunnen we de kling over de ogen mee duwen en is ook het hoofdje geboren, de rest ging vanzelf, en om 23:48 uur is er een mooi zwart bont hengstje geboren. Poeh Kyra, dat viel niet mee hé, maar wel een pracht van een zoon hoor daar kan je trots op zijn. Dan, als de kleine nog geen minuut oud is barst er buiten een onweer los en het gaat flink tekeer buiten, jammer bonte hoeve chicks dat wordt dus niet dezelfde nacht nog op de computer want die gaat met zulk onweer niet aan. Als Kyra even later gaat staan is ook metteen de nageboorte geboren en kunnen wij weer naar binnen. We kunnen hem toch gauw op de site zetten want het onweer is gelukkig weer over, tijdens het opstarten van de computer pak ik gelijk mijn namenboekje erbij en al gauw valt mijn oog op de naam Torin wat "thunder" betekend, erg toepasselijk voor dit veulen dachten wij en het komt dan ook niet vaak voor dat het veulen al een naam heeft voor hij op de site staat. Nu Britt nog en dan kunnen we eindelijk weer wat bij gaan slapen, best vermoeiend 4 merries in 1 week tijd die bevallenTorin bij zijn nieuwe eigenaar.


Het is 2 mei 2010 en we hebben omdat we nu meer veulens krijgen ook een tweede camera aangeschaft. Kyra en Cailin staan allebei onder een camera want ze zijn bijna gelijk uitgeteld. Als ze 's-Avonds (1 mei nog) op stal gaan zijn de uiers redelijk gevuld maar niet op spanning en geen kegels. Toch als we 's-morgens om 6 uur op de camera kijken ligt Kyra zichtbaar te persen, gauw aankleden en naar de stal dus. Eén beentje van het veulen blijft wat achter dus dat trekken we recht en dan wordt er al snel een prachtig meisje geboren, ons eerste Hilko meisje (we hadden dit jaar al een Hilko jongetje van Luana) is een mooi groot veulen dat prachtig getekend is (tja, zwarte staart hé) weer mooi werk hoor, Kier en Hillipilli. Ze krijgt de naam "Ganeida" wat in het iers "morning star" betekend, de meeste veulentjes worden toch altijd s'-nachts geboren maar deze mooie meid kwam s'-morgens vroeg.

Ganeida net geboren

In 2011 is Kyra uitgeteld op 10 juni en omdat het al lang prachtig weer is en we op 4 juni de opening van onze nieuwe ontvangstruimte hebben is Kyra nog niet onder de camera geweest 's-nachts. Adri gaat 's-morgens op 1 juni de paarden voeren en ziet helemaal alleen een mooi zwartbont veulentje lopen en denkt zo'n zwartbont veulentje hadden we toch nog niet, ze is al best groot en Adri denkt nog een keer goed na, nee, we hebben er al 13 maar deze is toch echt nieuw, die moet dan wel van Kyra zijn want het is een bont meisje en Kyra is met Hilko gedekt, onze andere (Cailin) die ook op 10 juni is uitgeteld en ook een potentiele moeder zou kunnen zijn is met Zidane gedekt dus dat wordt géén bonte. Maar waar is Kyra? Adri probeert de kleine een beetje mee te nemen en dan stapt Kyra ineens tussen de merries vandaan en komt naar haar kind toe, dus ja hoor ze is inderdaad de moeder, wel een beetje op je baby passen hoor Kier. Ze loopt al best goed dus denken we dat ze midden in de nacht geboren is.
Als Conny even later haar nieuwe aanwinst wil bekijken treft ook zij de baby alleen aan vlak bij de drinkbakken waar net Luana staat te drinken, omdat de baby al weer moeder kwijt is probeert ze aan te sluiten bij Luana maar die is daar niet van gediend want die heeft zelf nog maar een jong kind en geeft haar best een harde trap waardoor ze omvalt, daarna gaat ze maar naar zus Ganeida toe die wel de oortjes plat legt maar haar zusje gelukkig niet trapt, a gosh dit is niet de bedoeling hoor Kyra, ook al heb je nu een beetje honger je moet wel op je baby passen dus besluiten we om Kyra maar even op stal te zetten met een flinke bak eten erbij zodat baby toch kan leren dat Kyra haar mama is en niet bij alle andere merries hoeft te proberen. Het is een prachtige zwartbonte merrie met net als haar grotere broer en zus een prachtig blauw (maan)oog, we noemen haar dan ook "Gorma" wat in het iers "blauw" betekend gezien haar mooie oog.


Gorma een paar uur oud.
In 2012 is Kyra uitgerekend op 27 juni maar haar uier begint al veel eerder te groeien, er zijn nog geen kegels te zien. Vorig jaar is Kyra gedekt door Zidane omdat de kans dan groot is op een zwart veulen wat we altijd erg mooi vinden. Op 15 juni hebben we s'-avonds een verjaardag en we blijven (voor ons doen) lekker lang want er staat toch niks wat accuut kan gaan veulenen. Als we thuis komen loopt Adri nog een rondje langs de paarden maar alles is rustig, wel laten we de camera aan omdat Kyra wel binnen staat met al een licht uier en je weet maar nooit. Als ik op 16 juni om half twee 's-morgens wakker word om even naar het toilet te gaan zie ik dat Kyra aan het bevallen is, alles gaat goed en er wordt een mooi vóskleurig merrietje geboren, niet het zwart waar we op gehoopt hadden maar wel erg mooi.
Maar nu komt het: Kyra is geboren op 16 juni 2005, Zidane is geboren op 16 juni 2004 en dit prachtige meisje is geboren op 16 juni 2012 is dat niet TOEVALLIG ?
Vandaar haar naam: "Thaisme" dit betekend in het iers "toevallig"

Thaisme 15 uur oud.

Kyra wordt in 2012 gedekt door Hilko dus hopen we volgend jaar weer een mooi bont veulen van haar te krijgen, omdat Kyra het vaak lastig laat zien of ze hengstig is of niet besluiten we haar in januari even te laten scannen zodat we zeker weten of ze drachtig is of niet. Dit gebeurt op 4 januari en de dierenarts bevestigd dat ze drachtig is, ze zal uitgerekend zijn op 30 mei 2013. Het wordt 30 mei 2013 maar aan Kyra is nog niets te zien, ze is niet erg dik en haar uier nog zo plat als een dubbeltje, ok dat hebben we al vaker meegemaakt, zal wel een hengstje worden dan. De weken verstrijken, haar uier groeit stukje bij beetje, haar buik wordt ook wel wat dikker maar bevallen ho maar. Rosie is bij ons ooit eens 5 weken over tijd gegaan maar daar gaat Kyra vlot voorbij. Zou ze schijnzwanger zijn, maar aan de andere kant is ze wel drachtig gescand, we snappen er niets van en wachten maar af of zou ze misschien in het najaar nog door Hilko gedekt zijn? In het najaar (ong. september) maken we altijd een groepje voor Hilko met alle merries die door hem het afgelopen seizoen gedekt zijn zodat hij ze nog even na kan snuffelen. Als wij dan zien dat een merrie hengstig is dekken we ze uit de hand op de dam omdat Hilko in de groep zo bang is voor de merries dat hij ze niet dekt (dachten wij dan!) Maar wie weet, heeft hij Kyra dan toch stiekum gedekt zonder dat wij gezien hadden dat ze hengstig was?? Maar aan de andere kant is ze wel gescant, en de dierenarts zei ook 30 mei uitgerekend, we zullen moeten afwachten. Dan zo rond 27 juli begint haar uier ineens wél te groeien en op 31 juli zitten er 's-morgens joekels van kegels aan haar uier en om een uur of 4 wil ze graag naar binnen, doet onrustig en staat te zweten. He he, Kier, toch nog een veulen. Deze dag is ook Francis met Hagan bij ons, zij heeft 4 jaar geleden Hagan bij ons gekocht en ook 2 jaar geleden Roisin, beide kinderen van Zidane. Ze is samen met Nienke en Lotje een prachtige bosrit gaan maken in de Loonse en Drunense duinen en na afloop eten ze met z'n allen gezellig met ons mee. Na het eten gaan Nienke en Lotje hun spullen opruimen en wij ruimen de afwas op als plotseling Nienke en Lotje gillend over de dam aangerend komen, wij schrikken ons rot en denken dat er iets ergs aan de hand is dus snellen naar ze toe, bij hen aangekomen zeggen ze dat Kyra ligt en ze perst, helemaal geweldig. Ook Francis vind dit natuurlijk helemaal geweldig en besluit nog even te blijven om de bevalling te zien (eigenlijk had ze om 5 uur terug willen rijden, maar ja dit maak je niet zo vaak mee). Gelukkig hoeven we niet lang te wachten en Kyra gaat om half 6 liggen en persen, ze gaat nog een keer staan maar als ze dan weer gaat liggen zet de bevalling door en kunnen Nienke, Lotje en Hasse die inmiddels ook is gekomen, een prachtig zwartbont merrieveulen op de wereld zetten. Gelukkig, dit is dus ook allemaal weer goed gekomen, Kyra heeft een super lang zwangerschaps verlof gehad maar heeft nu een prachtig kind, en Hilko??? die stiekemerd heeft haar dus toch maar mooi nog een keer gedekt in september, goed gedaan jongen anders had Kyra dit jaar geen veulen gehad. We noemen haar "Nainsy", dit betekend in het iers "hoogtepunt van gunst" omdat het voor ons toch wel een hoogtepunt was dat Kyra dit jaar toch nog een veulen heeft gekregen.
Nainsy een uurtje oud.

In 2014 hebben we op 13 augustus weer een premiekeuring van het stamboek bij ons thuis dus op 11 en 12 augustus worden er weer heel wat paarden gewassen en gestreken en staan alle stallen vol met "schone" paarden, de eerste hoogdrachtige merries zijn toch pas volgende week aan tijd dus ook de camerastallen kunnen zo mooi benut worden, de uiers houden we in de gaten maar die doen nog niet veel. De dag van de keuring is aangebroken en wat loopt daar tot onze grote verbazing bij Kyra?? Ja hoor een mooi zwart veulentje. Kyra toch, en dat zonder even van tevoren aan te geven. gelukkig is alles goed gegaan en hebben we er (alweer) een prachtig zwart hengstje bij. We noemen hem Doogan, dit betekent in het iers: "zwart".
Doogan, hier zo'n 14 uurtjes oud.


In 2015 is Kyra uitgeteld op 29 juli maar omdat ze al een paar keer te vroeg is bevallen zetten we ze al op tijd onder de camera, haar uier groeit lekker dus houden we haar (en nog 2 andere merries) goed in de gaten. Op 19 juli is ze 's-avonds flink met haar staart aan het zwiepen, de hele tijd door, dit doet ze anders nooit maar is het een teken?? geen idee. De nacht vordert en Kyra is gewoon rustig. Zo ook als we 's-morgens om 6 uur wakker worden, niks aan de hand. Als Adri om 7 uur naar de stal gaat en Conny naar de slaapkamer waar ook de camera's te zien zijn zien ze allebei een prachtig merrie veulen liggen. Nou Kyra dat kan je wel snel zeg. Maar wel heel mooi.

Dit mooie meisje is al snel verkocht (hoe kan het ook anders) en de nieuwe eigenaar geeft haar de naam "Kayra"

In 2017 is Kyra uitgeteld op 25 februari, ze gaat lekker 's-nachts op stal en haar uier groeit wel wat maar nog niks spannends. Dan op 28 februari ligt er ineens om half 5 's-morgens een prachtig mooi hengstenkind bij haar in de stal. Gauw aankleden en kijken en gelukkig is alles ok. Ook de nageboorte komt gelukkig al snel en zo kan moeder Kyra van haar baby gaan genieten wat ze maar al te graag doet.

We noemen deze mooie kerel "Cooney" dit betekend in het iers: "knap"

Cooney hier 9 uurtjes jong.


In 2018 is Kyra uitgeteld op 10 februari maar dan heeft ze nog niet zoveel uier en maakt nog geen aanstalten om iets te gaan doen. Dan op 27 februari wordt ze ineens heel onrustig en loopt te zweten, geen uier, geen kegels maar wel een bevalling. Het wordt een best zware bevalling en we moeten goed helpen, na goed trekken en persen wordt er een prachtig zwart hengstveulen geboren met 4 witte benen. Sanne geeft hem de naam Caleb wat in het iers "gedurfd, fors" betekend.

Caleb met Kyra in de rijbak

In 2019 is Kyra uitgeteld op 6 maart maar ze is niet echt dik en ook haar uier groeit niet echt dus maar even laten opvoelen en ook de dierenarts voelt op dat moment niets. Kyra mag dus weer lekker naar buiten en we wachten tot ze hengstig zal worden zodat we ze kunnen dekken. Maar wat er ook gebeurt, ze wordt nog niet hengstig maar dat geeft niet want het is toch nog vroeg in het jaar. Als 2 weken (het is inmiddels 27 maart geworden) later de dierenarts weer langs komt (om veulens in te enten en een paar merries te scannen) laten we haar scannen om te kijken waarom ze nog niet hengstig is geworden. Maar als de dierenarts wil voelen krijgt ze gelijk een hallo van een groot veulen, de stiekumerd had zich een paar weken geleden goed verstopt. Kyra dus maar weer onder de camera en ja hoor, gelijk de nacht erop komt ze 's-morgens met dikke kegels aan haar uier van stal. Goed in de gaten houden dus vandaag. Als we willen gaan eten kijk ik nog even naar buiten en ja hoor, daar loopt Kyra, Mét een prachtig merrieveulen naast haar. Toch nog stiekum in de weide bevallen maar gelukkig is alles goed gegaan. Sanne geeft haar de naam Saoirse (spreek uit als Sierza).

Saoirse hier een half jaartje oud.