"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Nadina

Nadina is onze (of liever gezegt van onze twee kinderen) Shetlander van 1998. In 2004 had ze haar eerste veulen genaamd Dorus, dit was zo ongeveer de start van onze paardenmelkerij. Ons jongste zoontje Arwin had het er al langer over dat hij later paarden ging melken (wij melken ook koeien en hij is gek op "zijn" Nadina).
Wij zijn ons in het hele paardenmelk gebeuren gaan verdiepen en nadat het ook ons een goed idee leek zijn we (omdat we toch al een veulentje hadden lopen) Nadina gaan melken, dit ging erg goed ze stond goed stil en ook Dorus groeide voorspoedig op. Wij werden alleen maar enthousiaster en hebben ook de andere 2 merries (T' Kaya en Rosie) laten dekken door een tinkerhengst bij ons uit de buurt.

Nadina met haar eerste veulentje Dorus.

Nadina is een hele lieve shetlander (ja ze bestaan echt ook al denkt men soms van niet) en onze kinderen kunnen er dan ook alles mee doen. Ze berijden haar af en toe en wordt ook af en toe ingespannen, oke een shetlander is een tikkeltje eigenwijs maar wij vinden het belangrijker dat ze lief is voor de kinderen en dat is ze. Ze zal nooit bijten of schoppen ook al komen de kinderen ineens van achteren aangerend om haar een knuffel te geven. Zelfs met haar veulen waar ze erg aan gehecht is. Nadina is een echte moeder die overdag nooit ver bij het veulenweitje weg is, ze moet haar kind in de gaten houden, pas tegen de avond als ze haar veulen weer bij zich heeft gaat ze terug de grote wei in om lekker te grazen.

Nadina heeft 25 juni 2005 haar tweede veulen gekregen. Dit was en verassing voor ons want ze was 5 juli pas uitgeteld maar 's morgens liep het veulen gezond en wel bij Nadina. Het is net als vorig jaar een zwart hengstje maar hij is alleen wat kleiner dan Dorus. Zijn naam is Thunder, (hij is in het onweer geboren en het is een klein dondertje) hij is prachtig om te zien zijn vader is Kenneth van stal Catharina. Nadina is weer gedekt maar nu door de hengst Kelton van Stal Catharina. (zie www.stalcatharina.nl )

De kleine Thunder.

Eindelijk heeft Nadina na twee jaar een zwarte hengst te hebben gehad nu een mooi getekende hengst, genaamd Fellow van Stal Catharina, gekregen. Fellow is op 1 juni 2006 geboren en is erg klein. Ze is dus weer gedekt door Kelton want dan heb je een goede combinatie.

Nadina en Fellow

Op 9 juni 2007 is Jacobin van Stal Catharina geboren. Nadina heeft haar eerste dochter, ook weer erg klein en dochter van Kelton maar jammer genoeg geen stippen net als Fellow, we proberen het dus gewoon weer met Kelton en dan zien we volgend jaar wel.

Jacobin

Op 03 juli 2008 is Nadina weer bevallen van een mooi zwart merrieveulen, iets groter dan Jacobin en Fellow, meer als haar broers Dorus en Thunder, maar wel heel mooi en super lief(net als haar moeder natuurlijk). Dit mooie veulen heeft de naam Kelly van stal catharina gekregen. Het is toch altijd weer een heel klein lief paarden wondertje dat hier dan door de weide huppelt mede omdat de bevalling deze keer toch wat problemen gaf want Kelly weigerde toen ze net geboren was te ademen, na 2 emmers koud water en wat masseren kwam haar ademhaling gelukkig toch op gang, ook Nadina zelf had wel geleden onder dit mooie grote kind en had wel even nodig om bij te komen, maar nu is gelukkig alles goed en genieten ze samen in de wei.

Kelly

Door de zware bevalling van 2008 is Nadina heel dat jaar niet hengstig geworden en hebben we haar dus ook niet gedekt, in het voorjaar van 2009 werd ze weer hengstig en hebben we haar laten dekken door U2, een nieuwe hengst van Stal Catharina. Op 28 april 2010 is het dan zover en Nadina bevalt van een schattig klein hengstveulentje met een super mooie kleur. Het is Nadina alweer gelukt om het stiekem te doen, om 06:30 uur 's-morgens is er nog niets aan de hand, ook haar uier is nog helemaal slap terwijl ze toch al 6 dagen over tijd is wat ze nog nooit gedaan heeft. Adri werkt nog even alles af in de stal en wil naar binnen gaan, als hij nog even langs de stal van Nadina loopt ligt er ineens een mooi veulentje achter haar (het is inmiddels 07:00 uur). Zo zien we maar weer dat Nadina mooi gekleurde veulentjes kan geven. Hij krijgt de naam Silvester omdat Dhr. de Brouwer van stal Catharina denkt dat hij silver dapple wordt. Silvester is een zoon van U2.

Silvester 2 dgn. oud

Het is 10 mei 2011 als Adri 's-morgens de paarden gaat voeren en achter in het weiland Nadina ziet staan MET een klein veulentje bij zich, een prachtig zwart veulentje waar Nadina, en wij natuurlijk ook super blij mee zijn. De vader van dit prachtige kind is net als vorig jaar U2 van Stal Catharina. Het veulentje krijgt de naam "Guusje" gewoon omdat het een echt Guusje is.

Nadina met Guusje een paar uur oud.

Omdat Nadina er een handje van heeft om gauw stiekem in de weide te bevallen zetten we haar al een paar weken voor haar uitgerekende datum (01-06-2012) 's-nachts onder de camera, haar uier groeit al goed maar nog geen kegels of zo te zien. Op 25 mei zijn we druk met het binnen halen van het gras wat lekker laat wordt, het is gelukkig super mooi weer en terwijl de karren af en aan rijden om het gras naar huis te krijgen drinken we wat met de mensen van het loonbedrijf op het terras. Als alles klaar is en we om 1 uur 's-nachts ons laatste rondje langs de paarden maken ligt er een mooi merrieveulentje bij Nadina, ja hoor heeft ze het weer geflikt om het stiekem te doen, geeft gelukkig niks want het loopt er gezond en wel bij. Mooi meisje hoor Nadina, we noemen haar black Beauty omdat het zo'n mooi zwart meisje is. Beauty is ook weer een dochter van U2 net als vorig jaar.

Nadina met Beauty een paar dagen oud.


In 2013 is Nadina uitgeteld op 9 mei maar omdat ze het vaak te vroeg doet staat ze al veel eerder onder de camera en dat vind ze natuurlijk niet erg, 's-avonds lekker naar binnen en slapen in het stro. 's-morgens weer lekker naar buiten in de wei, Orla en Mona zijn over tijd dus lopen we op 27 april door de weide en checken gelijk even de uiers van de dames die kunnen bevallen, zo ook van Nadina, niets te zien dus lopen weer naar voren zo rond een uur of 2. Als we tegen 5 uur ons hondje weer eens naar buiten laten om te plassen zien we een super klein veulentje bij Nadina staan bij de voerkar: "kleine dondersteen, heb je het weer geflikt om het stiekem te doen". Gelukkig is alles goed gegaan, Nadina heeft gezuiverd en de kleine spruit drinkt al. We noemen hem "Capall" wat in het iers "klein paardje" betekend. Cappal is een zoon van Action.
Nadina met Capall een paar dagen oud.

In 2014 is Nadina uitgeteld op 7 mei, omdat we van haar gewend zijn dat ze gerust een paar weken eerder bevalt staat ze al vanaf begin april 's-nachts op stal, haar uier begint al lekker te groeien maar bevallen doet ze toch nog niet. Het is inmiddels al mei geworden en volgende week zal ze uitgeteld zijn. Op 3 mei wordt ze door Sanne nog eens goed vertroeteld en krijgt ze mooie vlechten, nou Nadina, nu ben je zo mooi, kom maar op met je kindje, vandaag zijn ook Caisy en Orla bevallen, drie keer is scheepsrecht dus moet kunnen. Lotte was vandaag niet thuis en komt 's-avonds haar kind (van Orla) bewonderen, de camera staat aan, we zien Lotte in de stal maar dan zien we ook dat Nadina onrustig is en gaat liggen, staan, weer liggen, plat liggen. Grote grutjes, ze is aan het bevallen terwijl Lotte achter haar staat !!!! Gauw naar de stal, daar aangekomen had Lotte wel gezien dat ze onrustig was maar nog niet dat ze aan het bevallen was. Al snel zien we de beentjes en na een beetje hulp wordt er een prachtig veulentje geboren, een lakenveldertje, silver dapple bont. Als de volgende dag Dhr. de Brouwer met zijn familie komt kijken en hoort wat er met Orlando 9 dagen geleden is gebeurt vind hij dat zo erg voor ons dat hij ons dit prachtige kleine kereltje schenkt, wat lief, heeeeeel hartelijk bedankt Stal Catharina!!!!

We geven hem de naam "Decem" (je spreekt het uit als Detsjem). Dit is het latijnse woord voor tien. Deze jongeman is namelijk het tiende veulentje van Nadina en wij hebben onze paardenmelkerij dit jaar ook tien jaar.

Nadina met Decem net geboren.

Het is al weer 2015 en ook dit jaar zal Nadina een veulentje krijgen, dit keer is ze gedekt door een appaloosa hengstje (een zoon van U2), we zetten ze natuurlijk net als altijd al ver voor de uitgerekende datum op stal zodat ze ons niet zal verassen maar Nadina wacht netjes tot de uitgetelde datum (19 april) en dan begint ze 's-morgens vroeg om half 7 te persen, op de camera zien we het gebeuren, Adri is al in de stal en samen helpen we haar met de bevalling, alles gaat vlot en goed en al snel wordt er een prachtig silver dapple appaloosa hengstje geboren. Nadina is zoals gewoonlijk weer de bezorgde moeder en hinnikt zachtjes tegen haar kind. Fam. de Brouwer komt s-middags op de koffie om hun nieuwe aanwinst te bewonderen en zijn er ook super blij mee. Kitty geeft hem de naam: "Ladino"

Nadina met haar baby, net geboren. 's-middags lekker buiten.

We hebben inmiddels 2 jaar Nadina wel gedekt maar er kwam helaas geen veulentje, ze leek wel dik te worden maar als de uitgetelde datum kwam dan groeide het uier niet en ging de datum voorbij en wat er ook kwam geen veulen. In 2017 wordt ze gedekt door Noah en ze is dan in 2018 uitgeteld op 29 juni en ziet er lekker zwanger uit en daarom zetten we haar een maand eerder 's-nachts al binnen omdat Nadina het graag stiekum in de weide doet, nu gaat haar uier wel groeien en we houden haar in de gaten. Dan, al op 2 juni gaat ze dan toch bevallen en wordt er een prachtig merrieveulen geboren. Stal Catharina geeft haar de naam "Helma"

Nadina, super trots op haar mooie meisje Helma.

In 2018 wordt Nadina ook weer drachtig, nu van Dipper. Nadina bevalt op 10 mei 2019 van een super leuk hengstje. Stal Catharina geeft hem de naam "Onno"

Onno een paar maandjes oud.