T' Kaya

STERMERRIE

Nakomelingen van T' Kaya:

BeagunGarsun - Kyara - Dunla - Sullivan - Tara - Whelan - Davie - Dwayn - Neil - Dev - Nessa - Cece - Pensioen

Geboorte van Beagun:

T' Kaya is onze eerste tinkermerrie van 1999. Ze heeft op 10 september 2006 een 1e premie behaald op de keuring in Uden en was daardoor ook de beste merrie in de C sectie.

Ze heeft op 11 mei 2005 haar eerste veulen gekregen van de "wilde" (niet goedgekeurd door een stamboek) tinkerhengst Klosser.

Een hengstje genaamd "Beagun" wat "klein" betekend in het iers. Helaas is Beagun na 2 maanden ziek geworden ( hersenvliesontsteking ) en heeft hij deze ziekte nadat hij eerst 4 weken leek te herstellen van de eerste keer de tweede keer niet overleefd.

Beagun een paar dagen oud.

"Wilde" tinkerhengst Klosser

T'Kaya met Beagun

Geboorte van Garsun: 

T' Kaya heeft op 19 mei 2006 haar tweede veulen bij ons gekregen, een prachtig zwart hengstveulentje die we de naam "Garsun" hebben gegeven wat in het iers "jongen" betekent. De vader van Garsun is Ster Preferente hengst Maestro. We hopen dat Kaya deze zomer meer geluk heeft met haar kindje want het is een prachtexemplaar maar ja dat was Beagun ook.

T' Kaya met Garsun mei 2006
  

Garsun is op 08 december 2007 verkocht naar hele lieve mensen in Duitsland welke veel plezier aan hem zullen beleven. Tot ziens lieve jongen het ga je goed.Garsun in Duitsland, Katrin viel glück mit ihre neue ankauf

Geboorte van Kyara: 

T' Kaya heeft op 1 juli 2007 om 00.40 uur een prachtig merrieveulen gekregen. Dit is Zidane's tweede merrieveulen en T' Kaya's eerste merrieveulen na twee hengstjes te hebben gehad bij ons. Wij noemen haar Kyara en dit betekend " donker van haar ".

Kyara is inmiddels verkocht en naar hele lieve mensen verhuisd in Zeeland, we wensen deze familie heel veel geluk toe met Kyara en we hopen haar nog eens terug te zien.

Kyara juli 2007

Kyara september 2008

Geboorte van Dunla:

Dunla was een beetje een verrassing voor ons, T'Kaya's uier was wel vol maar ze kegelde nog niet, 's-morgens  op 12 juni 2008 liep er ineens een veulentje bij in haar stal, alles is dus gelukkig goed gegaan met de bevalling, die avond hadden we een vergadering waar we pas om 24 uur van thuis waren en toen was er nog niets aan de hand toen we bij haar keken dus besloten we om de camera maar uit te laten want T'Kaya was in principe toch pas 14 juni uitgeteld met daarbij nog geen kegels dus..... toch een mooi veulentje. Ze is bruin met een mooi kolletje en we noemen haar dan ook "bruin" maar dan in het iers wat dan uitkomt op "Dunla". De vader van Dunla is Zidane. Hier alvast de eerste foto's gemaakt door destijds T'Kaya's vaste verzorgster Faizah.

  Dunla 4 dgn oud   

Geboorte Sullivan: 

In 2008 hebben we (als "bonte hoeve" zijnde) van de 10 veulens 9 effen veulens en 1 bonte, allemaal stuk voor stuk mooie veulens maar ja als je "bonte hoeve" heet wel een beetje vreemd daarom besluiten we enkele merries te proberen te dekken met onze hengst in opfok Riley (zoon van Britt), hij is nog wel wat jong maar mooi bont en wie weet lukt het. T'Kaya is niet met de eerste cyclus drachtig en ook niet met de tweede maar uiteindelijk blijkt ze toch drachtig te zijn van Riley, leuk volgend jaar een veulen van onze eigen gefokte Riley, we zijn benieuwd. Ze is uitgeteld op 6 augustus 2009.

Op 22 augustus 2009 heeft T'Kaya 's-morgens kleine waskegeltjes aan haar uier hangen dus dat zal komende nacht wel een mooi veulentje opleveren, ze is inmiddels al 10 dagen over tijd. 's-Nachts dus de camera aan en om 2 uur gaat ze liggen, weer staan, weer plat liggen en persen maar op de camera zie ik verder nog niets, geen glimmende bal met pootjes of zo, T'Kaya perst door en door maar niets te zien (meestal wachten we met naar de stal gaan tot we wat zien) dus ik besluit toch maar vast naar de stal te gaan en pak mijn mobiel en horloge van mijn nachtkastje (ik kijk dus even niet naar de tv maar naar mijn nachtkastje), als ik weer op de tv kijk ligt er al een mooi bont veulen achter, nou nou, dat kan je snel Kaayke. In de stal aangekomen blijkt dit wondertje een mooi zwartbont hengstje te zijn met een geweldig leuk getekend koppie. Onze hulp Monique is de hele volgende dag bij ons om alles in de gaten te houden omdat wij een dagje weg gaan en neemt de altijd moeilijke taak op zich om een mooie naam te verzinnen, voor deze spruit wordt het Sullivan wat in het iers "zomer baby" betekend, heel toepasselijk want qua tijd en qua weer is het nu ook echt zomer.

sullivan 1 dag oud.

Sullivan 3 jr oud.

T'Kaya met haar vaste verzorgster Manoek in 2010.

Geboorte van Tara:

Het is 28 maart 2011 als T'Kaya al bijna twee weken over tijd toch s'-morgens eindelijk kleine kegeltjes heeft, ze gaat gewoon lekker de wei in en wij houden ze goed in de gaten, 's-middags lopen we een keertje de wei in om haar te controleren en ze staat lekker te grazen en heeft geen kegeltjes meer. 's-Avonds mag ze op stal (onder de camera natuurlijk) en ze heeft nog steeds geen kegeltjes, ook haar uier zou best nog voller kunnen. Omdat er meerdere paarden onder de camera staan slapen we onrustig en zijn bijna ieder uur wel een keertje wakker, ook T'Kaya staat lekker rustig in haar stal. Dan, als we om 04:30 uur weer wakker zijn ligt T'Kaya met iets glimmends achter haar, even wat beter wakker worden dus en even goed kijken, en ja hoor, daar ligt een veulentje, net geboren. Als we in de stal komen is T'Kaya gaan staan en even later het veulentje ook, het is een prachtig bruinbont merrie veulen, veel bruin en een spierwitte staart, dat staat echt prachtig. Ook de nageboorte wordt gelukkig snel geboren, helaas hebben we ze niet binnen een uur op de site staan omdat we voorbereidingen moesten treffen voor een excursie die we deze morgen hebben, zo gauw die klaar was staan ze dan toch op de site.
We noemen haar Tara wat in het iers "star" betekend, we hebben voor deze naam gekozen omdat het met een T begint en ze heeft een prachtige T op haar koppie staan. De vader van Tara is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

T'Kaya met Tara 6 uur oud.

Geboorte Whelan: 

Het is alweer 20 maart 2012 en T'Kaya was eigenlijk 13 maart al uitgeteld maar dan eindelijk heeft ze 's-morgens een heel klein waskegeltje aan haar uier hangen, we houden ze overdag in de gaten maar T'Kaya heeft nog nooit overdag bevallen dus deze keer ook niet, als we haar s'-middags even bekijken heeft ze geen kegeltje meer en ook als ze 's-avonds weer op stal gaat heeft ze geen kegeltje(s) maar ja gezien vorig jaar maar goed in de gaten houden. In de ontvangstruimte is op dat moment een vergadering bezig van het New Forrest pony stamboek welke we van koffie en fris voorzien en ondertussen lopen we op en neer om T'Kaya in de gaten te houden op de camera's, het valt ons op dat ze wat onrustig stro staat te eten en dat doet ze eigenlijk anders nooit. Als de vergadering om 22:45 uur naar huis gaat en alles weer is opgeruimd gaan we naar bed en zien dat T'Kaya gaat liggen, het lijkt wel of ze perst maar ze ligt heel rustig. Ze gaat weer staan en een poosje later weer liggen, ja hoor ze is aan het bevallen en om 23:10 uur wordt er een prachtig mooi zwart bont hengstje geboren. Knap werk T'Kaya. Manoek (de vaste verzorgster van T'Kaya) heeft de naam "Whelan" voor deze mooie jongen uitgezocht wat in het iers "met vreugde" betekend dit omdat het een vrolijke kleine jongen is die vanaf het begin al lekker naar je toe komt voor een knuffel. De vader van Whelan is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.


Whelan samen met zijn grote vriend Brenn op zijn nieuwe adres in Tjechie. We wensen zijn baasjes super veel plezier met hen..

Geboorte van Davie:

In 2013 is T'Kaya uitgeteld op 4 maart maar dan is er nog weinig te zien aan haar en zoals we hier in ons Nederlandje wel gewend zijn is het natuurlijk ook pokke weer dus niet zo vreemd dat Kaayke haar kind lekker bij zich houd.
Vanaf ongeveer 12 maart zijn Kaya haar spenen wat vochtig maar geen melk of waskegels maar toch maar in de gaten houden, alles blijft bij hetzelfde en Kaya komt iedere nacht rustig door. Dan op 18 maart als we 's-avonds naar bed gaan heeft ze eindelijk waskegels maar ook die nacht wordt er niks geboren, dan moet het de volgende nacht wel komen, en zo gezegd zo gedaan. T'Kaya staat heel 19 maart met super dikke waskegels aan haar uier lekker in de wei en gaat om een uur of 5 weer op stal en staat rustig te eten, ik zet binnen vast de tv op de camera's en houd haar al vanaf een uur of 8 in de gaten, ze eet rustig door, ik kijk nog een filmpje met in iedere reclame even op de camera kijken in de slaapkamer. Om kwart voor 10 ga ik naar bed en dus naar de slaapkamer en daar zie ik een prachtig veulenkind liggen. Net geboren, nog helemaal (behalve zijn koppie gelukkig) in het vlies en zijn achterbenen nog lekker warm binnen kom ik in de stal aan. T'Kaya blijft nog lekker even liggen, toch altijd weer even hard werken voor zo'n merrie dus even uitrusten mag best. Als ze na een minuut of 10 gaat staan begint ze haar kindje gelijk te likken, altijd zo mooi om te zien. Nou T'Kaya wees maar weer trots op zo'n mooie bruinbonte jongen met een zwarte staart!!!! Manoek heeft hem de naam "Davie" gegeven wat in het iers "lieflijk, schattig" betekend, echt een toepasselijke naam voor deze lieve jongen. De vader van Davie is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Davie 10 minuutjes oud en als hij anderhalf jaar oud is

Davie

Geboorte Dwayne:

Het is al weer 2014 als T'Kaya is uitgeteld op 17 maart, uier groeit beetje bij beetje maar niks spannends verder, pas op 27 maart heeft ze super kleine kegeltjes en op 28 maart dan weer wel en dan weer geen kegeltjes. Op stal 's-nachts is ze super rustig en staat lekker te eten, maar ja ze had kegeltjes dus toch maar niet de ogen te vaak dicht doen want ze kan het zo maar doen. Dan, op 29 maart om half 4 's-morgens gaat ze liggen, gelijk weer staan, weer liggen, ja hoor ze is bezig en al gauw wordt er een prachtig bruinbont hengstje geboren. Knap werk weer Kaya, mooi kindje. Manoek heeft de naam "Dwayn" voor hem gekozen dat betekend in het iers "donker, klein". De vader van Dwayne is onze eerstepremie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

Dwayn net geboren. Dwayn 1 jaar oud.

Geboorte Neil:

In 2015 loopt het allemaal een beetje anders, na alle verhaaltjes hierboven gelezen te hebben gaan we er helemaal vanuit dat T'Kaya gelijk bevalt nadat ze hele kleine kegeltjes laat zien. Op 7 mei heeft ze 's-middags kleine kegeltjes aan haar uier hangen dus gaan we ervan uit dat die avond/nacht gaat bevallen, eigenlijk zouden we samen een pony weg gaan brengen naar goede kennissen en daar hadden we ook echt zin in maar nu T'Kaya kegels heeft besluit Conny om toch maar thuis te blijven bij de camera en Adri gaat de pony samen met Helma, Nienke en Lea-Nada wegbrengen. De avond gaat door en T'Kaya is heel rustig, ook de nacht gaat voorbij en er gebeurt niets. De volgende morgen heeft ze zelfs geen kegels meer en ook de dagen die daarop volgen niet, hoe kan dat nou T'Kaya?? Pas op 12 mei heeft ze weer 's-morgens als we ze naar buiten doen (nu hele grote) kegels. We houden ze ook overdag in de wei goed in de gaten en de kegels worden klodders en hangen zo'n centimeter naar beneden. Wow als die op stal gaat zal ze snel bevallen denken we. Vanaf 18:00 uur druppelen de verzorgsters weer binnen om de bevalling van T'Kaya mee te maken, en om 20:00 uur is iedereen die erbij wil zijn aanwezig. Het wordt op zich best een gezellige avond en T'Kaya is onrustiger dan anders maar ze heeft nog geen zin om te gaan liggen. Omdat de verzorgsters de volgende dag toch weer moeten werken besluiten ze om om 00:30 uur toch maar naar huis te gaan en wij gaan zelf ook maar richting bed. Ik blijf nog wakker tot 02:15 maar dan slaat de moeheid toch toe en ik val in slaap, als ik om 03:00 uur wakker wordt (toch lig je erop en slaap niet lekker) ligt er net een prachtig veulentje achter T'Kaya, echt net geboren want zijn achterbenen zitten nog binnen en T'Kaya ligt nog. Omdat alles er op de camera goed uit ziet wacht ik nog even met naar de stal gaan (misschien is T'Kaya bezig met de nageboorte) maar als ze later gaat staan hangt die er toch nog aan en ga ik naar de stal om te kijken. Het is een prachtig hengstje en ik wordt hinnikend door hem begroet (echt schattig), Ik geef hem zijn biest, navel ontsmetten en de vliezen bij T'Kaya knoop ik op en ga weer terug naar bed. Een half uur later zie ik dat ook de nageboorte eraf is en zo kan ik ook weer rustig verder slapen, he he T'Kaya zo lang heb je ons nog nooit laten wachten maar het resultaat is wel heel mooi!! Manoek heeft hem de naam Neil gegeven wat in het iers "kampioen" betekend. De vader van Neil is onze eerste premie Preferente hengst Hilko van de bonte hoeve.

T'Kaya's kind een half uur oud en de volgende dag.

Geboorte Dev

In 2016 is T'Kaya uitgeteld op 27 juni maar al veel eerder komt haar uier flink op spanning. Als we haar op 23 juni naar buiten doen zien we flinke waskegels aan haar uier hangen, goed in de gaten houden dus. De hele morgen is ze vrij ontrustig en loopt heen en weer in de veulenwei. Om 12 uur gaan we eten met al onze hulpboeren en als we daarmee klaar zijn ligt T'Kaya in de wei. Gauw gaan kijken dus, bij haar aangekomen zijn de voorpootjes en het kopje al zichtbaar, het vlies zit er nog helemaal heel omheen dus gauw kapot maken maar en even helpen met trekken aan de beentjes. Als snel wordt er een prachtig effen zwart hengstje geboren. Goed gedaan T'Kaya en dat nog wel overdag met alle hulpen erbij, verschillenden hadden nog nooit een veulen geboren zien worden dus dat is erg leuk. Manoek geeft hem de naam "Dev" dit betekend in het iers "zwart". De vader van Dev is onze STER Preferente hengst Jordy van de bonte hoeve. Op driejarige leeftijd is Dev goedgekeurd voor de dekdienst bij ICS NL. Wat zijn we trots op hem. Hij heeft inmiddels al enkele nakomelingen.

Dev hier een dag oud.

Geboorte Nessa: 

In 2017 is T'Kaya uitgerekend op 15 juli maar al ruim van tevoren groeit haar uier en op 21 juni heeft ze zelfs al kegels, omdat ze vorig jaar gewoon overdag in de veulenwei is bevallen besluiten we haar maar weer in de veulenwei te houden zodat we haar goed in de gaten kunnen houden. Maar de hele dag gaat voorbij en zo ook de nacht en er gebeurt niks, ze staat lekker te grazen of hooi te knabbelen en laat ons lekker wachten. Op zaterdag (het is inmiddels 24 juni) heeft ze melkdruppels aan het uier hangen en is ze knap onrustig in de wei en ook op stal loopt ze rondjes, niet veel slapen dus maar ze gaat niet liggen dus weer geen veulen vandaag. De volgende dag, zondag, gaat ze 's-morgens eindelijk wel liggen en wachten we even af tot ze gaat persen, maar........ wachten duurt lang en T'Kaya gaat weer staan en lekker eten, wel blijft ze onrustig dus in de gaten houden maar. 's-middags hebben we eigenlijk een leuke wandeling met onze papegaaien maar willen toch eigenlijk T'Kaya ook niet alleen laten dus de oppas maar achter de camera gezet en toch maar even er tussenuit om te wandelen met alle andere papegaaien vriendjes, telefoon bij natuurlijk. Er wordt niet gebeld en als we weer thuis zijn staat T'Kaya weer lekker hooi te knabbelen. Ook 's-nachts onrustig op stal maar ze gaat niet liggen. Dan eindelijk op maandagavond (het is inmiddels 26 juni) gaat ze liggen en zien we de blaas, he, he. Het wordt een hele makkelijke bevalling en er wordt snel een prachtig meisje geboren. Ook de nageboorte is er na een half uur al, de kleine drinkt goed en wij kunnen weer van een goede nachtrust genieten. Manoek geeft haar de naam "Nessa" dit betekend: moeder van Conchobhar, de koning van Ulster. Ze was slim, mooi en ambitieus en deze naam wordt met die eigenschappen geassocieerd. De vader van Nessa is onze STER Preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

T'Kaya haar baby bijna één dag oud.

Geboorte van Cece: 

In 2018 is T'Kaya uitgerekend op 9 juni. Ze is al wel lekker dik maar verder nog geen plannen om al te gaan bevallen. Haar uier groeit wel maar nog geen grote spanning of kegels te zien. Dan op 18 juni heeft ze eindelijk kegels en op 19 juni om 07.30 uur bevalt T'Kaya van een prachtig bruin merrieveulentje. Manoek geeft haar de naam Cece, dit is de ierse vertaling voor "zesde" dit omdat Cece in de zesde maand van 2018 geboren is. De vader van Cece is Jordy. Omdat T'Kaya inmiddels al 19 jaar oud is besluiten we niet meer met haar te fokken en mag ze bij ons met pensioen. Cece is dus haar laatste veulentje en daarom besluiten we haar te houden zodat we toch nog een stukje T'Kaya hebben om mee verder te fokken. De vader van Cece is onze STER Preferente hengst Jordy van de bonte hoeve.

Cece is op de bovenstaande foto's twee en een halve maand oud, ze groeit al lekker en zal ons hopelijk in de toekomst net zulke mooie veulens geven als haar moeder T'Kaya.

Pensioen: 

Na Cece vinden we het voor T'Kaya wel welletjes wat de fokkerij betreft. Toen Cece opgroeide vergde het best veel voor T'Kaya die dan inmiddels al weer 19 jaar oud is en viel wat af. Ook haar tanden vergen wat meer aandacht zodat ze op gewicht blijft. De extra energie die ze nodig heeft om een veulen te laten opgroeien en melk te produceren heeft ze niet meer dus mag ze van ons lekker samen met Rosie met pensioen. We hopen zo nog jaren plezier van T'Kaya te mogen hebben..

T'Kaya op 24 jarige leeftijd met nog steeds haar vaste verzorgster Manoek.