"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij

Suus

Eerste premie STERMERRIE, DAGKAMPIOEN keuring 2015

Dit is Mary Sue van de Lijntse bossen, roepnaam Suus. Suus is bij ons gekomen op 17 november 2014. Ze is in Ierland geboren in 2010, haar vorige eigenaar vond haar wat te groot worden voor haar dus zocht ze een hele brave andere wat kleinere merrie, die vond de vorige eigenaar bij ons, omdat wij Suus zelf ook heel mooi vonden hebben we afgesproken om te ruilen van merrie. Onze Kady v/d bonte hoeve is naar de oude eigenaar van Suus gegaan en beide zijn we zeer tevreden over de ruil. Natuurlijk missen we Kady maar we weten zeker dat ze het zeer goed heeft bij haar nieuwe eigenaar waar ze lekker samen genieten van leuke bosritten.

In 2015 hebben we Suus gedekt met onze dekhengst Jordy. Suus was in 2016 uitgerekend op ongeveer 24 juni maar begin mei had ze al kegels aan haar uier hangen. Dat is raar, dit hebben we nog nooit meegemaakt dus hebben we haar maar in het veulenweitje bij huis gezet zodat we ze heel goed in de gaten konden houden. Zo heeft Suus een dikke 6 weken met kegels rond gelopen en 's-nachts sotnd ze onder de camera zodat we ze ook dan in de gaten konden houden. Als we op 15 juni om 21:30 ons laatste rondje door de stal doen om daarna naar bed te gaan ligt er een prachtig hengstje bij Suus in de stal. Zo lang in de gaten gehouden en dan toch nog stiekum geveulend. Voor de zekerheid geven we haar veulen goede biest die we eerder van een andere merrie ingevroren hadden. Er wordt namelijk wel gezegd dat als een merrie lang kegelt dat de belangrijke biest met antistoffen dan weg gelekt kan zijn en zo heeft haar mooie zoon toch de broodnodige biest binnen. Ook melken we een beetje biest bij Suus zelf om die te bekijken en die ziet er gelukkig wel goed uit. Na een goed uur drinkt het veulen ook zelf bij Suus en ook de nageboorte is er vlug afgekomen. Hasse mag een mooie naam voor hem bedenken en dat doet ze, ze geeft hem de naam "Macklyn", dit betekent "zoon van de roodharige", mooie naam want vader Jordy is vos(rood)bont.Macklyn hier 11 uurtjes jong

In 2016 was Suus wel gedekt maar ze werd in het voorjaar van 2017 toch weer hengstig, jammer geen veulen voor Suus dit jaar. Omdat ze geen veulen had dat jaar hebben we haar beleerd voor de menwagen en nu kunnen we dus ook lekker met Suus op pad met de wagen. In 2018 was Suus uitgeteld op 28 mei maar al op 4 mei heeft Suus kegels en houden we haar onder de camera in de gaten, en ja hoor, 's-nachts gaat ze bevallen en er wordt een mooi hengstje geboren, heel klein en niet levensvatbaar. Arme Suus kijkt er niet eens naar om maar blijft onrustig door de stal gaan. Na een half uur gaat ze weer liggen persen en wordt er nog een heel klein hengstje geboren, oooooww nee, Suus was dus zwanger van een tweeling en dit is niet goed gegaan. Gelukkig heeft Suus zelf verder nergens last van en 3 maanden later dekken we haar weer. Na de scan is ze gelukkig netjes drachtig van een éénling. Hopelijk meer geluk voor Suus in 2019.