"De bonte hoeve"

Zorgboerderij / Paardenmelkerij


Nest 2008

Hierboven één van de twee kerkuilen die sinds 15 april 2008 in onze uilenkast wonen. De uilenkast hangt er pas vanaf januari dus wij zijn erg blij en verrast dat hij nu al bewoont wordt.

Hier ziet u de kast binnen en hiernaast de kast buiten uitkomen.


Op 31 mei hebben wij gewacht tot de uilen uit de kast vertrokken waren en hebben wij in de kast gekeken. Helaas was de kast helemaal leeg op een heel stel uilenballen na. Het gedeelte waar het zaagsel door ons was gelegd is wel schoon gebleven. Dagelijks komen de uilen tussen 22.00 en 22.30 uur uit hun slaapplaats en 's morgens gaan ze tussen 5.00 en 5.30 uur weer naar bed.  Wij zijn blij dat ze nog steeds de uilenkast bewonen en houden u graag van eventuele veranderingen via deze weg op de hoogte.




27 September 2008: We liepen een week of 2 geleden in de laan achter kasteel Zuidewijn (tegenover ons) en troffen daar de overblijfselen aan van een kerkuil, waarschijnlijk opgegeten door een vos, O je, als dat onze uil maar niet is dachten we nog. We hebben de camera van de veulenstal weer buiten gehangen (het laatste veulen van dit jaar is toch al geboren, nl. Elvira, dochter van Luana) en goed opgelet of we de uilen nog bij de kast zagen, maar nee we zagen geen uil meer. Een dag of 10 geleden zagen we nog wel één uil wegvliegen uit de werktuigenloods, waar ze eigenlijk altijd 's-nachts zaten en ook daar werd de poep onder hun zitstok steeds minder, dus op een gegeven moment hebben we de stoute schoenen aangetrokken en in de kast gekeken, en wat schetst onze verbazing:......

Er lagen 5 eitjes in de kast maar de uilen zijn weg. We hebben het de man laten weten die de kast mee opgehangen heeft en die is ook komen kijken, hij denkt ook dat het vrouwtje is gaan broeden en dat het mannetje toen is overleden, doordat ze op een gegeven moment toch honger heeft gekregen is ze van haar eieren weg gegaan om eten te gaan zoeken. We vinden dit zooooo jammer. Waarschijnlijk is onze uil slachtoffer geworden van rattengif en toen opgegeten door een vos. We hopen dat onze omgeving minder gif gaat gebruiken en dat er ooit weer uilen in onze kast terug komen en dan NIET het slachtoffer worden van rattengif.



We hopen deze pagina te kunnen voortzetten als de kast weer bewoond is.

Er is weer goed nieuws. Op 21 Oktober 2008 is er weer gezien dat er één uil de kast in ging en enkele dagen later hebben wij hem 's avonds de kast zien verlaten. Ook heb ik samen met onze jongste zoon 's morgens om 5.30 uur de uil binnen boven ons hoofd zien vliegen dus wij zijn weer erg blij dat er tenminste één uil weer bij ons woont. Hopenlijk vindt hij/zij weer snel een partner en kunnen wij toch ook nog eens meedelen dat er jongen uitvliegen.

Het is nu inmiddels Mei 2009 en ik heb de uil al een tijd niet meer gezien. Wel zijn er nu twee duiven actief bij de uitgang van het hok dus ik denk dat die het hok hebben ingepikt.

Inderdaad hebben in 2009 duiven zitten broeden in de kast. Van de twee eieren die ze hadden is er maar één uitgekomen.

Nest 2010

Het is nu inmiddels april 2010 en de duiven wilden weer in de kast eieren leggen. Nadat ik ze heb verjaagd en de ingang had geblokkeerd zag ik de volgende morgen TWEE KERKUILEN rond vliegen tussen mijn bedrijfsgebouwen ( hier is ook de opening van de uilenkast). Dus heb ik de ingang weer open gemaakt zodat ze er in zouden kun nen. Dit hadden de duiven ook in de gaten dus hebben ze een paar dagen geprobeert om in de kast te komen. Misschien zatten toen al de uilen erin dat weet ik niet maar in elk geval hebben de uilen gewonnen en is de kast dus weer door twee kerkuilen bewoond. Ik hoop dat dit keer er wel jongen uitgebroed gaan worden en het niet weer bij alleen maar eieren leggen blijft.

Het is inmiddels 14 Mei 2010 en de uilen zitten nog steeds in de kast. Wij zien niet erg veel vlieg activiteiten maar als er een uil uit komt gaat die in de buurt even zitten uitrekken en daarna weer snel terug de kast in. Wij hebben dus de indruk dat die op de eieren zit te broeden en het mannetje 's nachts het eten komt brengen. Als hij er namelijk in gaat is het nooit voor lang en gaat hij weer op jacht.  Wij hebben een camera klaar liggen om in de kast te monteren maar wachten nu  rustig af zodat wij niet de uilen wegjagen voordat er jongen zijn. Als de camera in de kast zit zullen wij proberen om beelden op deze website te plaatsen.

Op 12 Juni 2010 kon ik door een kleine opening naast het deurtje zien dat er behalve een volwassen kerkuil ook enkele jongen in de kast zaten. 's Avonds heb ik de stoute schoenen aangetrokken en er zaten twee jonge kerkuilen in de kast ( zie de foto die ik toen heb gemaakt). Verder lagen er ook twee eieren die niet zijn uitgekomen.

Zoals ik al eerder heb vermeld hadden wij een camera klaar liggen om in de kast te monteren.Die avond heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de camera te monteren. Wij kunnen nu dus zien wie of wat er in de kast is zonder in de buurt te hoeven komen. Zondag ochtend zagen wij één van de jongen al een hele muis naar binnen werken. De kwaliteit van het beeld is niet zoals die van "beleef de lente" maar als ik tijd heb en interessante beelden om op deze plaats te plaatsen zal ik proberen of mij dat wil lukken.

We zijn inmiddels een week verder en zien op de beelden nu duidelijk dat het niet twee maar DRIE jonge kerkuilen zijn. Ze groeien erg goed en nu is er dus ook nog een derde uilskuiken zichtbaar. Overdag is het vrouwtje in de nestkast en 's nachts komt het mannetje ook met muizen aan zetten. We zijn erg trots dat er dit jaar dus wel jongen gaan uitvliegen.

12 juli 2010, de jongen zijn nu naar schatting 6 weken oud (zie foto). Ze zijn hard gegroeid en de moeder is nog steeds overdag in de kast aanwezig. Deze foto is 's avonds gemaakt om 23:45 toen de moeder op jacht was.




19 Juli 2010. Vandaag zijn de jongen overdag voor het eerst alleen geweest. De twee oudste zijn al druk aan het oefenen met de vleugels en wij verwachten dat ze nu snel zelf een keer buiten gaan kijken. Ook de jongste begint nu een mooi verenpak te krijgen en is niet meer het kleine witte dons hoopje van deze foto.

28 Juli 2010 gaat de eerste, nadat hij al een dag of vijf in de uitvliegopening heeft gezeten, echt helemaal naar buiten. Hij brengt de nacht door op de uitvliegopening en op de dakrand bij het nest. Alleen als het weer ochtend wordt heeft hij een probleem, het lukt hem niet om in de uitvliegopening te komen zodat hij weer in de kast kan gaan zitten. Overdag is hij dus niet in de kast en heeft hij een ander plekje moeten zoeken om te rusten. De volgende nacht komt hij weer op de zelfde plekken zitten maar weer niet in de kast. De andere twee jongen zitten nu ook al enkele dagen in de uitvliegopening naar buiten te kijken dus ook dat maakt het voor het eerste jong natuurlijk niet gemakkelijk om in die opening te komen. De derde nacht heb ik hem niet meer gezien in de buurt van de kast. Wij hopen dat hij een mooi plekje, misschien wel bij zijn ouders, heeft gevonden om te slapen en het jagen hem ook zal lukken.
Wel is deze nacht ook het tweede jong voor het eerst uitgevlogen maar die kon wel weer in de nestkast komen. Dit jong slaapt overdag dus weer op zijn eigen plekje in de kast.

De vierde nacht zien wij op de camera kleine lichtjes tussen de planken van de stalmuur heen glimmen. Nadat ik mij weer had aangekleed ben ik in de stal gaan kijken en zag daar het eerste jong zitten.


Hij heeft een klein gaatje gevonden tussen de planken om naar binnen te gaan maar kon dit gaatje nu niet meer terug vinden. Aangezien het naast de hooideur zat kon ik dit gaatje vrij gemakkelijk wat groter maken en toen ik weer in bed lag zagen wij op de camera dat allebei de oudste jongen buiten op de uitvliegopening zaten. Het eerste jong gaat nog steeds niet overdag slapen in de nestkast maar misschien wel weer in de schuur. Aangezien ik hem niet wil wegjagen laat ik het rustig op de hooizolder en hoop dat hij snel zelfstandig kan jagen zodat hij zelf muizen kan vangen. Nu komt hij nog steeds wachten op muizen van zijn ouders. Het jongste jong zit al wel in de uitvliegopening naar buiten te kijken maar heeft de stap nog niet durven maken, hij is dan ook een stukje jonger dan die andere twee. Ik verwacht dat hij nu binnen enkele dagen de stap naar buiten zal maken. Wij zijn blij dat er dit jaar drie jongen zijn groot gebracht bij ons in de nestkast en hopen dat dit  in de toekomst nog vaak mag terug komen.

Op 9 augustus is het laatste jong ook uitgevlogen. Aangezien de volgende dag de uilenkast voor het eerst een dag leeg is gebleven denken wij dat de invliegopening voor de jonge uilen nog vrij moeilijk is. Daarom heb ik een plankje aan de onderkant van de opening geschroefd zodat ze nu dus voor het gat kunnen gaan zitten en er dan in kunnen kruipen. Ook al heb ik de uilen wel op het gat zien zitten en ook op het dak ernaast toch zijn ze niet in de uilenkast gegaan. Misschien moeten ze er nog aan wennen dat het iets anders is nu maar we zullen het in de gaten houden.

De uilen zijn de laatste tijd niet of nauwelijks in de uilenkast geweest dus heb ik besloten om de kast op 25 september 2010 schoon te maken. Wel zijn de uilen volop in mijn werktuigenloods en omgeving te zien, dus ze zijn nog wel in de buurt. Ook maak ik nu van de gelegenheid gebruik om de camera een beter beeld te geven. Helaas werkt dit niet zoals wij hadden gehoopt. Doordat het een infrarood camera is heeft hij kleine ledjes die voor deze kleine ruimte te fel zijn. Ik heb zo goed als alle ledjes afgeplakt met zwarte tape en naast de dag / nacht sensor een kleine opening gelaten voor een beetje licht. Maar zelfs dit is nog te veel eigenlijk. Van een kennis kreeg ik van dat blauwe plastic om het licht te filteren maar ook dit lukt niet. Als iemand weet hoe ik het licht wel kan dimmen hoor ik het graag. Voor nu doen wij het met verlichte vlekken op het scherm en kunnen wij goed zien hoeveel uilen er in de kast zijn. Inmiddels is het nu 1 oktober en zijn de uilen wel weer in de kast te zien. Gisteren is er één uil een uur binnen geweest en af gelopen nacht waren er om twaalf uur twee en daar is er één van gebleven tot zes uur 's morgens. Ik hoop dat ze besluiten nog een legsel te gaan uitbroeden.

Het is nu 2 november 2010 en omdat onze achter- en zijgevel van het huis verzakken moeten deze opnieuw worden opgemetseld, hier wordt morgen een begin mee gemaakt. Dus ook de uilenkast hangt dan op een plek waar gewerkt wordt. Daarom heb ik besloten om de uilenkast naar de andere schuur te verplaatsen. Zoals ik al eerder heb vermeld zitten de uilen ook elke nacht in mijn werktuigenloods. De schuur tegen mijn werktuigenloods heeft een kapot raampje en daar heb ik nu de kast voor gehangen. De kast zelf hangt nu op de hooizolder van de schuur en heeft hier ook veel minder last van onze boerderij geluiden dan op de dam waar hij eerst hing. Nu kan ik de camera ook met een kabel en niet draadloos aan de quad hangen en is het beeld ook uitstekend. Nu is het dus
even afwachten of ze hem hier ook willen gebruiken.


De hele winter van 2011 hebben we geen activiteit meer gezien bij de kast. We hebben inmiddels ook een tweede kast gekregen en ook daar hebben we gelijk een camera in gehangen, door de draadverbinding via de quad box van de paarden hebben we binnen nu uitstekend beeld op beide uilenkasten. De tweede kast hangt nu weer met de uitvliegopening naar de dam waar de eerste kast ook hing maar nu in de andere schuur. Het invlieggat  is loodrecht boven een vogelhuisje waar de uilen altijd op gingen zitten als ze de eerste kast in wilden dus we hopen dat ze deze opening sneller zullen vinden als degene die in de werktuigenloods hangt want die hebben ze nog niet gevonden.

April 2011. Nog steeds geen activiteit in ook maar één van de kasten we hopen nu toch gauw iets te merken want het was wel prachtig vorig jaar. Dan.... rond 5 april hoor ik de kerkuil 's-nachts af en toe luidruchtig voorbij vliegen (we slapen met het raam een beetje open) maar in de kast is niks te zien, maar ja we zijn al blij dat ze weer in de buurt zijn.
9 april 2011, we slapen onrustig omdat er nog twee merries op punt van bevallen staan en zijn dus iets vaker wakker als normaal en dan...... als Adri om ongeveer half 4 op de camera kijkt zitten er TWEE kerkuilen in de kast waarvan de uitvliegopening op de dam uitkomt. Eén van hen blijft in de kast zitten en de andere vliegt luidruchtig (we horen hem steeds weer langs komen al schreeuwend) de kast in en uit. Tot twee keer toe paart het koppel in de kast en tegen half 6 's-morgens verlaten ze allebei de kast weer.


De kerkuilen komen nu allebei iedere nacht terug en paren in de kast, het mannetje brengt muizen naar de kast en poetsen wat, 's-morgens zijn de uilen weer weg, we zijn benieuwd hoelang het zal duren voordat ze ook overdag in de kast zullen blijven. We hebben de belichting van de camera toch goed gekregen zodat we binnenkort een nieuw filmpje op deze pagina hopen te zetten die nog duidelijker is.
12 april 2011, helaas zijn de kerkuilen ineens NIET meer terug gekomen, was dit huis toch niet zo naar hun zin?? We vinden het echt verschrikkelijk jammer maar hopen toch dat als ze niets beters kunnen vinden dat ze toch weer terug komen, het enige dat hun aanwezigheid van begin april nog verraad is een dode muis die ze hebben achter gelaten.
1 mei 2011 al drie weken geen activiteit meer gezien in de kast maar afgelopen nacht is de muis die in de kast was achtergelaten verplaatst, hij ligt nu niet meer bij het tussenschotje maar bij de ingang, zou er vannacht toch weer een uil zijn teruggekomen? We hopen het en laten de volgende nacht de camera aan (die stond nu uit want er zijn even geen merries die moeten bevallen, eind van de maand weer) en hopen iets te zien maar helaas, niets gezien, wie of wat de muis verplaatst heeft weten we niet. De volgende nacht laten we de camera dus toch maar weer uit, slaapt net iets beter.
Op 4 mei 2011 hebben we een kleine excursie en laten we onze powerpoint zien en met het opstarten van de beamer laten we gelijk ook even de binnenkant van de uilenkast zien en vertellen erbij dat van de week de muis is verplaatst maar wat schetst onze verbazing,....... er ligt een uilenbal BIJ. U begrijpt natuurlijk wel dat we de volgende nacht de camera in onze slaapkamer toch weer aan hebben en ja hoor als Adri nog even bij de paarden gaat kijken voor we naar bed gaan vliegen er TWEE kerkuilen krijsend over onze gebouwen en landen op het dak van de schuur. Eenmaal binnen op bed en de rust buiten weergekeerd zit er al gauw een uil in de kast en blijft daar zo'n beetje de hele nacht, erin, eruit, erin, eruit en maar roepen naar zijn/haar maatje, de snavel staat maar niet stil. ZO PRACHTIG OM TE ZIEN. Nu maar hopen dat ze nu wel blijven. Als we 's-middags op de camera kijken komen we tot de ontdekking dat er één uil de hele dag al in de andere uilenkast zit die in de hangar uitkomt, dat geeft ons hoop dat ze nu dan toch echt gaan blijven.
Tegen een uur of 10 ´s-avonds gaat de uil de andere kast uit en dan zien we hem/haar niet meer tot een uur of 4 dan zien we hem weer in de kast die op de dam uitkomt we hebben ze deze nacht dus alweer een stuk minder gezien als de vorige nacht, jammer, zouden ze hier bij ons misschien niet genoeg eten kunnen vinden, het moet nu echt een keer gaan regenen anders blijven ze door zoeken en trekken op zoek naar eten en settelen ze zich niet om eieren te kunnen leggen.
Na deze nacht zien we de uilen niet meer terug en op een gegeven moment komt er steeds vaker een holenduif op bezoek in de kast die op de dam uitkomt, omdat er nu toch geen activiteit is bij de uilen én omdat de uilen nu al beide kasten gevonden hebben besluiten we om de holenduif maar te laten zitten, beter iets in de kast dan
helemaal niets. De holenduif is omstreeks 14 mei gaan broeden, toch leuk dat er iets jongs straks weer in de kast komt, de kerkuil was nóg mooier geweest maar ja, we hopen dat als het gaat regenen dat hij toch besluit om weer terug te komen en alsnog te gaan broeden in de andere kast die in de hangar uit komt.

De holenduif heeft in juni 2 jongen uitgebroed maar op een gegeven moment is één van die jongen opeens mank aan één pootje geworden en ze is later overleden, het andere jong is wel groot geworden en uitgevlogen. Zou er gewoon iets mis geweest zijn met het ene jong of is de kerkuil toch langs geweest want een dag nadat we zagen dat het ene jong mank was zat de kerkuil weer in de kast die in de werktuigenloods uitkomt. De holenduif is begin juli aan haar tweede legsel begonnen dus zij heeft de kast wél goedgekeurd.

Juli 2011
Inmiddels is de kerkuil weer bij ons in de buurt en komt bijna iedere nacht wel even langs in de werktuigenloods, af en toe zien we hem vliegen of we zien hem op de camera, hij zit nog niet veel in de kast maar we hopen dat hij volgend voorjaar er toch weer besluit te gaan broeden.


Nest 2012

Februari 2012.
Het is inmiddels een nieuw jaar en de kerkuil komt nog steeds regelmatig even in de kast kijken. Hij of zij blijft niet overdag in de kast maar we zien er wel regelmatig één even in de kast zitten. Wij hebben de hoop dat als deze een partner vindt dat ze onze kast kiezen om te broeden.
Maart 2012:
"Ons" kerkuilen echtpaar komt inmiddels iedere nacht trouw op bezoek in de kerkuilenkast die op de dam uitkomt, zelfs de leden van de voorjaarscursus die bij ons in de ontvangstruimte gehouden wordt door IVN de Waerdman hebben de kerkuilen live in de kast gezien. Iedereen vond het prachtig en wij natuurlijk ook. Iedere nacht wordt er gepaard, muizen aangeboden en geknuffeld. Dit koppel kerkuilen is wel veel schuwer dan het koppel dat 2 jaar geleden gebroed heeft bij ons, als je een deur buiten opent dan vliegen ze metteen weg, ze zijn ook vrij snel weer terug maar zijn ze niet té schuw om hier te gaan broeden?? We zullen zien en.....
13 maart 2012: Vandaag is er een kerkuil ook overdag in de kast gebleven, toen Adri om 6 uur de paarden wilde gaan voeren zat hij er nog in maar vloog weg toen de hoge deuren open gingen maar wat schets onze verbazing, na een minuut of 10 was hij weer terug, gauw Adri ge smst dat hij welliswaar was weggevlogen maar ook weer terug gekomen was dus Adri deed stilletjes zijn werk zonder de uil onnodig te storen. De kerkuil bleef ook zitten toen het licht begon te worden en we besloten om die dag geen dingen te doen die erg veel herrie maakten zodat hij met de normale geluiden kon wennen ook overdag in de kast te zijn. In het begin zat hij erg onrustig om zich heen te kijken maar even later ging hij rustig zitten. Wij deden die dag stilletjes ons werk maar o jee, toen gooide een (sorry maar STOMME) duif roet in het eten want die ging de kast in, de uil viel de duif aan en na dat een keer of 3 gedaan te hebben verliet de duif de kast weer. Maar..... na een kwartiertje kwam die stomme duif weer terug, nu met versterking en ze ging weer de kast in, nu samen en gingen rustig in een hoekje zitten. Onze uil was het hier in principe niet mee eens maar ging in het andere uiterste hoekje zitten, zo hebben ze de hele morgen en een deel van de middag gezeten. In de loop van de middag verlieten de duiven de kast weer maar de uil bleef gelukkig wel in de kast zitten. Nu maar hopen dat het haar (of hem) niet te veel heeft afgeschrikt, de rest van de dag is hij/zij lekker blijven zitten en tegen een uur of half 8 kwam ook de partner weer terug en werd er druk gepaard. Om 8 uur was er een kleine vergadering in onze ontvangstruimte maar ook dat deerde de kerkuilen niet meer, ze bleven gewoon in de kast en hebben verschillende keren zitten paren. Ben nu erg benieuwd wat ze morgen doen, blijft ze overdag weer in de kast of hebben de duiven haar toch te veel afgeschrikt.
Volgende dag: De uil is weer gewoon in de kast, nog steeds alleen, de volgende dag blijft haar parter ook wat langer dan anders in de kast maar als Adri de paarden gaat voeren gaat hij er toch weer uit, ben benieuwd hoe lang het duurt voor ook de partner overdag in de kast blijft.


Het is inmiddels 31 maart 2012 en de vrouwtjes kerkuil zit nog steeds iedere dag in de kast en manlief verblijft overdag ergens anders. Als 's-avonds de tv in onze slaapkamer weer aanstaat omdat Rosie aan het bevallen is zien we het kerkuilenpaar paren en elkaar knuffelen, manlief komt geregeld een muis brengen en het vrouwtje maakt wat rare bewegingen, als ze even later even van haar plaats komt zien we HET EERSTE EI, geweldig.





Als we op 1 mei 's-avonds op de camera kijken zien we als het vrouwtje even van de eitjes afgaat haar eerste kuiken liggen (zie de gele pijl, moeilijk te zien maar op de camerabeelden zag je het kuiken bewegen) GEWELDIG. op naar de volgende. Op 2 april 2012 heeft de kerkuil haar tweede ei gelegd, manlief komt haar steeds verwennen met muizen en er wordt regelmatig gepaard.

Op 5 april ligt er inmiddels een DERDE EI, we zijn benieuwd hoeveel eieren het gaan worden.
's-Morgens op 7 april 2012 zien we nog net in het hoekje als de vrouwtjes kerkuil even opstaat om te eten ook een vierde ei liggen, gaat goed zo. Manlief komt s'-nachts trouw voedsel brengen en slaapt overdag elders.
Dan wordt het wat lastiger om te zien of er een ei bij gelegd is omdat het er nu meer worden is de kans groter dat er één buiten beeld van de camera komt te liggen, toch zien we 9 april een randje ei meer dus zijn het er nu VIJF.
Op 11 april is mevrouw kerkuil even de vleugels strekken en zien we ZES eieren (of een deel ervan) ZIE FOTO HIERNAAST Even later is mevrouw kerkuil weer terug en gaat weer dapper verder met broeden.

hieronder zijn de eitjes een keer wel goed in beeld.



Het is inmiddels 25 april en onze mevrouw kerkuil zit nog steeds braaf te broeden op haar 6 eitjes, vandaag lagen ze een keer wel allemaal goed in beeld (zie de foto hierboven). Manlief komt braaf s'-nachts muizen brengen en vertrekt dan weer. Nog een paar dagen en dan kunnen we hopenlijk een eerste kuikentje verwachten.

Op 29 april zien we als moeder uil even van de eieren af is een klein donker vlekje op één van de eieren, zou er één aangeprikt zijn?? We houden het in de gaten maar zien nog steeds geen kuikentje. Op 1 mei lijkt het net of er ook een tweede eitje is aangeprikt, of zou het gewoon een poepje of iets zijn dat op het eitje zit, we wachten in spanning af.


En 2 dagen later komt inderdaad het volgende kuiken uit het ei, dat maakt al 2 uilskuikens op "De bonte hoeve".
Op 6 Mei zien wij 's morgens het derde kuiken, het gaat dus nog steeds de goede kant op met het uitkomen van de eieren. Op 8 mei zijn er al vier uilskuikens, het wordt nu steeds moeilijker om goed te zien hoeveel het er zijn omdat ze soms over elkaar heen liggen en moeder gaat er ook steeds korter vanaf, echt maar heel even de vleugels strekken op het tussenschotje en dan gaat ze er gauw weer bovenop zitten om ze warm te houden.



Wanneer nummer 5 en 6 geboren zijn hebben we niet goed kunnen zien want alle pluizenbolletjes friemelen over elkaar heen maar na een paar dagen lukt het steeds vaker om 6 koppies te tellen, we verwachten dat ze toch netjes om de dag ook zijn uitgekomen (op 10 en 12 mei dus). Ook mama uil gaat nu 's-nachts mee op jacht. Het verschil in leeftijd is heel goed te zien, de oudsten zijn al best groot en de jongste daar moet je zo af en toe echt voor zoeken. Overdag is mama uil nog steeds aanwezig in de kast om haar jongen te verzorgen. Het is inmiddels 28 mei en alle 6 de jongen doen het no g steeds goed, het risico voor canibalisme is nu dus grotendeels geweken, de ouders kunnen nog steeds voldoende muizen vinden, de oudsten schrokken al regelmatig een hele muis naar binnen terwijl de jongsten nog gevoerd worden door mama.

Op de foto is goed het leeftijdsverschil te zien, vooraan zitten de groten en één van de jongsten zit achteraan bij mama bij het schotje.

Begin juni vertrekt het hele gezelschap naar het andere compartiment van de uilenkast, deze zit vlak onder het invlieggat waardoor het heel moeilijk wordt om te zien waar en hoeveel jongen er zitten, heel af en toe komen er een paar richting de camera maar dat zijn er nooit meer als 2 of drie, de dagen verstrijken en we beginnen er steeds vaker aan te twijfelen of dat we alle 6 de jongen nog wel hebben, in principe zien we geen dode jongen in de kast maar ook geen 6 jongen maar hooguit 3. De jongen groeien hard en omdat ze vaak voor het invlieggat zitten (waar de zon in schijnt waardoor het overdag op de camera een witte vlek wordt en 's-nachts een donkere hoek is) is moeilijk te zien hoeveel het er zijn. Ongeveer 10 juni verlaat ook moederuil overdag de kast, de jongen zijn nu dus overdag alleen en 's-nachts komen pa en ma muizen brengen. Als we 's-avonds over het erf lopen horen we de jongen hard sissen en bedelen om eten. Tot op heden (17 juni) zien we steeds maar 3 uilskuikens in de kast dus we denken dat de jongste drie het toch niet overleefd hebben.

Het is alweer eind juni en de drie uilskuikens groeien goed, vader en moeder zie je eigenlijk niet meer op de camera want ze gooien de muis gewoon in de kast door de invliegopening en zijn weer weg. Als Adri op 29 juni 's-morgens buiten komt zit er tot zijn verbazing een uilenjong in het raampje van de ontvangstruimte, hij zit daar heel stil te slapen. Zelf zijn we altijd van mening dat je niet aan jonge vogels moet komen omdat de ouders het zelf wel oplossen en ze dan daar wel te eten gaan geven maar aangezien dit uilskuiken zo laag zit en een gemakkelijke prooi zijn voor onze stalkatten (die nu al op de loer zitten) besluiten we toch om hem te pakken en terug te zetten in de uilenkast. We hebben een schepnetje dat we altijd gebruiken voor losgebroken konijnen, chinchilla's of cavia's en dat gebruiken we nu ook, het uilskuiken blijft heel stil zitten (eigenlijk hadden we geen schepnet nodig gehad maar we wilden er zeker van zijn dat we hem in één keer hadden want je krijgt meestal maar 1 kans) Adri pakt hem uit het schepnet en geeft hem aan Conny, de uil verroerd zich niet en is heel lief in de hand, probeert ons niet te bijten. Adri zet de ladder vlakbij het invlieggat en zet het uilskuiken weer terug in de kast. De volgende nacht blijven de uilskuikens alle drie in de kast en komen er niet uit. Het was toch nog een beetje te vroeg om al te vliegen denken we, misschien heeft een ander jong deze ongeluksvogel die al naar buiten aan het kijken was in de invliegopening wel door het gat naar buiten geduwd omdat die ook wilde kijken? We zullen het niet weten maar dit is gelukkig allemaal goed afgelopen.

De tijd daarna gaan de uiltjes steeds vaker en langer naar buiten en kunnen ook de invliegopening goed terug vinden, eerst komen ze steeds alle 3 overdag terug en blijven overdag dan in de kast zitten, later komen er maar 2 terug en rond 20 juli zit er overdag nog maar 1 jong in de kast. 26 juli is de eerste dag dat 's-morgens de kast leeg is. Wat was dit weer een feest om het zo helemaal mee te mogen maken van het eerste bezoek van het ouderpaar, het leggen van de eieren, het uitkomen en ten slotte het uitvliegen van 3 prachtig nieuwe kerkuil jongen, GEWELDIG, we hopen dat ze volgend jaar weer deze lokatie uitzoeken om te broeden.

In januari van 2013 zit er zo af en toe eerst 's-nachts en later ook overdag (als het heel erg koud is) een kerkuil in de kast, dat komt helemaal goed denken we en fantaseren al weer over weer mooie jongen in het voorjaar. Het valt ons wel op dat de uil altijd alleen is en nooit samen, op een gegeven moment komt de uil overdag niet meer en weer later 's-nachts ook niet. Als het april geworden is gaat er een holenduif broeden in de kast en zien wij de kerkuil niet meer. We denken dat de kerkuil dit jaar geen partner heeft en daarom dus ook niet kan broeden. Jammer, volgend jaar hopelijk weer meer geluk.

NEST 2014
Ook in januari 2014 komt er weer een kerkuil in de kast zitten en tot onze grote vreugde zijn ze nu wel samen, vanaf februari wordt er volop gepaard en zijn de twee kerkuilen iedere nacht in de kast te vinden. Vanaf begin maart blijft de vrouwtjes kerkuil ook overdag in de kast zitten en op 13 maart zien we dat ze steeds onder haar zit te rommelen, ook al zien we op de camera nog geen eitje (ze zit erop of hangt erboven) we gaan ervan uit dat ze eitjes is gaan leggen. Leuk.
Aan heel haar gedrag te zien is dat ze zit te broeden, helaas liggen de eitjes buiten bereik van de camera en zien we ze niet, zo heel af en toe is er één binnen het bereik van de camera gerold en zien we er één liggen. Vanaf ongeveer 15 april zien we dat mama uil "iets" aan het voeren is en eind april zien we zo af en toe 3 of zijn het er 4? jonge kerkuiltjes zitten die door moeders gevoerd worden. Hieronder een filmpje dat moeder uil haar jongen voert, gemaakt op 4 mei 2014.

We hebben nu zeker 6 jongen gezien en twijfelen over een nummer 7. Uiteindelijk zijn er in 2014 inderdaad 7 jonge kerkuilen uitgevlogen, dat was een behoorlijk volle kast op het eind, in het najaar hebben we de kast schoongemaakt en er lag een laag van dik 10 cm braakballen en uilenpoep op de bodem. We hopen volgend jaar weer dat er zo'n mooi nest groot gebracht gaat worden.

In 2015 zien we wel zo heel af en toe een kerkuil over het erf of in de werktuigen-loods vliegen ('s-nachts) maar in de kast is weinig of geen activiteit, we wachten af. In april zit er een holenduif te broeden in de uilenkast, dit jaar dus waarschijnlijk geen uilskuikens in de kast.


Wij houden u op de hoogte.